Podeli vest

Naš posao nije da se dopadamo nekome, već da čuvamo Srbiju i interese našeg naroda, poručio je Stefanović polaznicima Visokih studija bezbednosti

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

NEBOJŠA STEFANOVIĆ
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA

Naš posao nije da se dopadamo nekome, već da čuvamo Srbiju i interese našeg naroda, poručio je danas potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, obraćajući se polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 65. klase Generalštabnog usavršavanja.

Stefanović je rekao da se globalna politička i bezbednosna situacija menja brže nego ikada i da u svetu, koji se na neki način restrukturira, gotovo sve aktuelne teme postaju od velikog značaja i za odbranu.

“Nekada smo imali grublje crte gde su se odbrana i bezbednost posmatrale u užim okvirima i mogli ste da ih odvojite od hrane ili energenata. Danas, kao što vidite, to je apsolutno nemoguće i svaki od ovih aspekata utiče na odbranu zemlje na različite načine”, rekao je Stefanović.

Naveo je da će globalno promene, od migracija, klimatskih promena do nejednakosti u socijalnom smislu, svakako i ubuduće biti značajan faktor koji će uticati na raspodelu resursa, te podsetio i na aktuelni značaj fosilnih goriva, ali i na kontinuirani rastući značaj nove, visoke tehnologije.

On je podsetio da je strateško spoljnopolitičko opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU koja se, dodao je, trenutno suočava sa nizom bezbednosnih pretnji.

“Svesni smo da nije na svaku od tih pretnji uvek adekvatno odgovarala, počev od migrantske krize, preko krize izazvane kovid virusom do naravno sukoba između Ruske Federacije i Ukrajine. Svaka od tih velikih kriza otkrivala je određene pukotine u odgovoru koje je EU kao celina davala gde su, faktički, države članice imale drugačije poglede i neretko se različitim intenzitetom opredeljivale da ti odgovori budu onakvi kakve predlaže sama EU”, rekao je Stefanović.

Istakao je da je strateška prednost Srbije naša sopstvena odbrambena industrija koja, dodao je, ima dovoljan resurs da danas može da adekvatno modernizuje, remontuje, opremi i proizvede sve ono što je potrebno da nivo sposobnosti Vojske Srbije bude na zavidnom nivou.

S obzirom na to da se u današnjem svetu vojni kapaciteti sve više razvijaju zajednički ministar je ocenio da Srbija svakako treba da se uključi u projekte vojnih industrija pojedinih razvijenih zemalja u EU, kao što je na primer Španija koja, podsetio je, nije priznala takozvano Kosovo.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, Stefanović je konstatovao da je opredeljenost svih država regiona za put evrointegracija otvorila prostor za nove oblike saradnje.

“Otvorila je prostor za razvoj regiona i za projekte poput ”Otvorenog Balkana”, koji faktički omogućavaju da budemo spremni za ulazak u EU tako što ćemo raditi na razvoju naših međusobnih veza i jačanju naših ekonomija, uprkos svim našim razlikama”, rekao je Stefanović i dodao da je to jedan od pozitivnih trendova koji se dešava u našem regionu.

Istakao je da je naša zemlja vojno neutralna i da to podrazumeva da Srbija neće ni danas, niti u budućnosti ulaziti u vojne saveze sa drugima, ali da to ne isključuje saradnju, niti znači političku neutralnost.

“Naravno, svesni smo da će dalji vojni sukobi koji se dešavaju na teritoriji Ukrajine svakako uticati na dodatne pritiske na Srbiju, ali imamo čvrstu nameru da svoj kurs vojne neutralnosti zadržimo”, istakao je Stefanović.

Podsetio je i na odluku Srbije o neuvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i na kontinuiranu podršku Rusije našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Ministar je rekao i da je naš posao da se borimo u svim međunarodnim institucijama da zaštitimo teritorijalni integritet naše zemlje, da se borimo za to da svi razumeju šta je naša pozicija i da poštovanje međunarodnog prava ne sme da bude stvar političkog momenta, da li se nekome jedna zemlja sviđa ili ne.

“Ako se poštuje kao što mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što smo se veoma jasno opredelili da hoćemo da poštujemo međunarodno pravo u tom slučaju, onda insistiramo da se takvo poštovanje međunarodnog prava primenjuje na Srbiju i da se poštuje naš teritorijalni integritet”, rekao je ministar.

Govoreći o opremanju naše vojske, Stefanović je istakao da je nakon perioda ekstremnog neulaganja potreban ogroman novac da bi se obnovilo sve što nije zanavljano, održavano, kupovano, ali da Srbija danas ulaže u svoju vojsku, uz ocenu da je obučenost pripadnika Vojske trenutno na veoma visokom nivou.

“To nije samo moja ocena, to je ocena svih međunarodnih partnera koji se susreću sa našim vojnicima”, rekao je Stefanović i poručio da će se nastaviti sa poboljšanjem standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i državnim modelom stambenog zbrinjavanja, koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić.

Predstavnici organizacijih celina Univerziteta odbrane, predavači i naučni radnici, na čelu sa rektorom general-potpukovnikom Goranom Radovanovićem zahvalili su Stefanoviću na kraju današnjeg obraćanja polaznicima i uručili mu prigodne poklone, knjige iz oblasti naučne literature.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: