Za našu vojsku je važno da ne gubimo korak u tehnološkom razvoju, poručio je ministar odbrane.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

stefanović
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da osnovu opremljenosti naših oružanih snaga čini oružje i oprema koja je plod domaće proizvodnje, i najavio da će za petnaestak dana početi proizvodnja domaćeg drona Pegaz.

Otvarajući 10. Međunarodni naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija OTRH 2022. na Vojno-tehničkom institutu(VTI) u Beograd, Stefanović je rekao da će država uložiti još 200 miliona evra u domaću vojnu industriju kako bi proširila kapacitete i održala korak sa savremenim svetskim dostignućima.

“Za našu vojsku je važno da ne gubimo korak u tehnološkom razvoju. Svesni smo da budućnost odbrambene industrije čine dronovi, bespilotne letelice, bezposadna vozila, roboti, veštačka inteligencija i tom smislu ne želimo da zaostajemo za bilo kim u svetu”, poručio je ministar odbrane.

On je istakao da je VTI okosnica svih proizvoda domaće namenske industrije i integrator različitih složenih sistema koje su danas deo naše vojnog naoružanja i vojne opreme.

“Kada ste vojno neutralni, ne smete da zavisite samo od uvoza. Investirali smo u domaću pamet, naše ljude, domaće institute, domaće fabrike. Njihovi projekti i proizvodi danas čine bazu opremljenosti naših oružanih snaga”, istakao je ministar.

On je pobrojao da je Vojska Srbije (VS) danas opremljena samohodnim haubicama Nora, digitalnim modularnim Ognjevima, modernizovanim tenkom M84 modernizacijama S1 i S2, PVO sistemima Pasars, oklopnim vozilima Lazar 3, Miloš, robotizovanim platformama Mali Miloš.

“Sva ta sredstva su dela naših ruku i imaju kupce širom sveta.

Za dve godine u naoružanje VS uvedeno je 61 sredstvo vojnog naoružanja iz domaćeg razvoja”, rekao je ministar i dodao da je reč o Ognju, Pasarsu, modernizovanom vozilu pešadije BVP M-80A1, raketama M19 dometa 40 i više kilometara koje su uspešno testirane.

Takođe, u toku su ispitivanja za još 20 prototipova i sedam nultih serija oružja.

Aktuelna dešavanja u svetu pokazula su, kaže ministar, da je naš put koji podrazumeva snaženje sopstvene armije i snaženje sopstvenih razvojnih i proizvodnih kapaciteta u pogledu opreme i naoružanja itekako ispravan.

“Taj put usmeren je samo ka jednom cilju – očuvanju mira i stabilnosti naše zemlje i regiona. Naša želja je da više nikada ne ratujemo i ne ulazimo u bilo kakve sukobe i ne budemo deo bilo kakvih tuđih sukoba”, poručio je ministar.

Želimo samo da u miru ekonomski razvijamo svoju zemlju i obezbedimo što bolje uslove života za naše građane, ali to, kaže, nije ostvarivo bez jake armije, a Vojska Srbije je jedna od vodećih u regionu.

Direktor VTI pukovnik Bojana Pavković rekao je da svedočimo značajnim promenama na svetskom nivou u domenu odbrambenih tehnologija.

“Te promene diktiraju urgentnu potrebu za razvojem novih, modernih, sistema naoružanja i modernizaciju postojećih i njihovo uvođenje u operativnu upotrebu”, poručio je pukovnik Pavković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ