Stefanović je izrazio zadovoljstvo nivoom dosadašnje saradnje i ocenio da je ona sadržajna i intenzivna, a posebno u vojno-ekonomskoj i vojno-tehničkoj oblasti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

stefanović
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Francuskoj, razgovao je sa francuskim ministrom vojske Sebastijanom Lekornuom o daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane između dvaju zemalja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je izrazio zadovoljstvo nivoom dosadašnje saradnje i ocenio da je ona sadržajna i intenzivna, a posebno u vojno-ekonomskoj i vojno-tehničkoj oblasti.

Istakao je da Srbija u Francuskoj vidi pouzdanog partnera u ovom segmentu, što potvrđuje i tehničko-tehnološki obuhvat zaključenih ugovora u proteklom periodu, kao i prisustvo kompanija naše vojne industrije na Međunarodnom sajmu vojne tehnike “Eurosatory 2022“, koji se trenutno održava u Parizu.

Stefanovic je rekao da je Srbija opredeljena da nastavi da razvija i unapređuje saradnju sa drugim državama i partnerima u oblasti odbrane u skladu sa sopstvenim interesima, a u cilju jačanja nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.

Prema njegovim rečima, unapređenje odbrambene saradnje sa Francuskom, u skladu sa jačanjem ukupnih bilateralnih odnosa naših zemalja koji idu konstantno uzlaznom putanjom zahvaljujući prijateljskom odnosu dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, svakako je jedan od prioriteta.

Stefanovic je uputio poziv svom francuskom kolegi da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

Zahvalio je Francuskoj na podršci našoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, koje je spoljnopolitički prioritet Srbije i strateško opredeljenje.

Ministar vojske Francuske Lekornu izrazio je zadovoljstvo zbog razvijenih odnosa Francuske i Srbije, kao i uverenje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja saradnje dva ministarstva.

Potvrdio je podršku Francuske našoj zemlji na putu evropskih integracija i preneo da ceni napore Srbije na očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Istakao je i da će Ministarstvo odbrane Francuske podržati sve dogovore i sporazume koje Ministarstvo odbrane Srbije postigne sa francuskim kompanijama odbrambene industrije.

Sastanak sa ministrom Stefanovićem je među prvim bilateralnim susretima koje je francuski ministar Lekornu imao od nedavnog preuzimanja dužnosti ministra vojske Francuske.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: