Podeli vest

Podstaknuta makroekonomskim reformama, finansijskom stabilnošću i fiskalnom disciplinom, investiciona klima u Srbiji umereno je poboljšana poslednjih godina, a američki investitori generalno pozitivno gledaju na poslovanje u Srbiji, navodi se u američkom Izveštaju Stejt departmenta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sad
Foto: Pixabay

Ukazuje se na to da je Srbija svoj 30-mesečni instrument za koordinaciju politike (PCI) zamenila novim dvogodišnjim stend-baj aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u decembru 2022. godine, koji obezbeđuje direktnu pomoć srpskom budžetu za pokrivanje visokih troškova uvoza energije.

Navodi se da stend-baj aranžman ”umiruje izdavaoce državnih obveznica”, kao i da će Srbija verovatno imati koristi dobijanjem povoljnijih stopa nego što bi inače. Kada je reč o investitorima iz SAD, u Izveštaju se navodi da američki investitori generalno imaju jednake uslove i da mogu da iskoriste prednosti različitih programa dizajniranih da privuku direktne strane investicije (SDI). Napominje se da ambasada SAD u Beogradu često pomaže investitorima kada se pojave problemi, a da srpski lideri reaguju na probleme ulaganja i podseća da su SAD i Srbija 2021. godine potpisale Sporazum o podsticanju investicija koji je omogućio garantnu šemu za kreditiranje banaka malim i srednjim preduzećima.

Dodaje se da je Vlada Srbije prepoznala ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta kao glavne prioritete i donela značajne reforme u Zakon o radu u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola, inspekcija, javnih nabavki i privatizacija. Ističe se da su te reforme pomogle u poboljšanju poslovnog okruženja.

“Ako vlada ispuni obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi trebalo da nastave da rastu. Sektori koji imaju koristi uključuju poljoprivredu i poljoprivrednu preradu, upravljanje čvrstim otpadom, kanalizaciju, zaštitu životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije (IKT), obnovljivu energiju, zdravstvenu zaštitu, rudarstvo i proizvodnju”, navodi se u izveštaju.

Stejt department je objavio i izveštaj o poslovnoj klimi na tzv Kosovu, u kojem se navodi da su spor sa Beogradom i korupcija glavne prepreke za privlačenje investicija. Ističu se i brojna strukturna pitanja koja ograničavaju potencijal tzv Kosova da privuče dodatne strane direktne investicije (SDI), među kojima su ograničena regionalna i globalna ekonomsku integracija, političko mešanje u privredu i pravosuđe, nepouzdano snabdevanje energijom, korupcija i slaba vladavina prava, uključujući nedostatak sprovođenja ugovora.

Ukazuje se na to da se sposobnost prištinskih vlasti da održe rast značajno oslanja na međunarodnu finansijsku podršku i doznake.

“Tekući spor Kosova sa Srbijom i nedostatak formalnog priznanja od strane mnogih zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, takođe ometa ulaganja i stvara prepreke za poslovanje“, navodi se u izveštaju za ovu godinu.

Navodi se da neke investitore, međutim, privlače mlada populacija tzv Kosova, niski troškovi rada, blizina tržištu EU i prirodni resursi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: