Podeli vest

Američki Stejt department pozvao je privremene prištinske institucije da preispitaju odluku o ukidanju srpskog dinara kao sredstva plaćanja, preneo je portal PavlovićTudej.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

STEJT DEPARTMENT
Foto: Shutterstock

”Pozivamo Vladu Kosova da preispita ovu odluku, konsultuje se sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutosti koje je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka, kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građana”, saopštio je portparol Stejt Departmenta.


Izražavajući zabrinutost SAD zbog regulative Centralne banke tzv. Kosova, portparol je izjavio da Srbija ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na KiM.
”Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu”, dodaje se u saopštenju.


Stejt department je, takođe, podsetio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na pravno obavezujuće obaveze koje je Priština preuzela, odnosno na formiranje Zajednice Srpskih Opština.
”ZSO je primarni mehanizam preko kojeg bi Srbija mogla transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru kosovskog pravnog okvira”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta i naglašava da je pojedincima na KiM koji ”legitimno primaju finansijsku pomoć od Srbije potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: