Podeli vest

“Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete”, navodi portparol Stejt dipartmenta

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

STEJT DEPARTMENT
Foto: Shutterstock

Stejt department je u kratkom odgovoru na upit Glasa Amerike, a povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Priština zahtevom da se pridruži Savetu Evrope prekršila odredbe Vašingtonskog sporazuma, naveo da je moratorijum bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između, kako je navedeno, “Kosova i Srbije, za koji verujemo da je u strateškom interesu obe zemlje”.

“I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom Evropske unije, ključan za obe zemlje da bi otključale svoju evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu”, dodaje se u odgovoru.

Nakon što je juče ministarka privrmeenih prištinskih institucija Donika Gervala-Švarc podnela zvaničan zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, predsednik Vučić je izjavio da je Priština “brutalno pogazila” Vašingtonski sporazum.

Vašingtonskim sporazumom potpisanim u septembru 2020. godine Beograd i Priština su se u odvojenim dokumentima obavezali na ekonomsku saradnju, ali i saradnju sa SAD.

Sporazum je uključivao i moratorijum od godinu dana da se Priština uzdrži od prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Beograd od diplomatske kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova. Moratorijum je istekao 4. septembra 2021. godine.

Prošlog septembra, uoči godišnjice Vašingtonskog sporazuma, Stejt department je direktno ohrabrio Beograd i Prištinu da nastave da sprovode moratorijum na pitanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

Bajdenova administracija je prihvatila obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, što je prošle godine nekoliko puta potvrdio američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, navodi Glas Amerike.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: