Podeli vest

Države “donele suverene odluke o vazdušnom prostoru, koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost” zbog napada na Ukrajinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

STEJT DEPARTMENT
Foto: Shutterstock

Stejt department saopštio je, povodom odluke Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije da ne dozvole prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na putu za Beograd, da su one kao suverene države “donele suverene odluke o vazdušnom prostoru, koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost” zbog napada na Ukrajinu.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je na konferenciji za novinare kazao da SAD pozivaju “Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politku sa ostatkom Evrope”, preneo je Glas Amerike.

“Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbednost”, rekao je Prajs.

Na pitanja Glasa Amerike kako će SAD i NATO zaštiti Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bugarsku, koje su zatvorile vazdušni prostor za avion kojim je Lavrov trebalo da doputuje u Srbiju, od, kako navodi američki medij, “ruskih pretnji”, Prajs je odgovorio da su “sve tri članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća”.

On je podsetio da je juče obeležena peta godišnjica članstva Crne Gore u NATO-u, a druga godišnjica članstva Severne Makedonije u martu.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: