Podeli vest

SAD očekuju od Beograda i Prištine da ispune sve što je dogovoreno u dosadašnjim pregovorima, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, saopštio je Stejt department komentarišući dosadašnju primenu dogovora iz Ohrida.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

STEJT DEPARTMENT
Foto: Shutterstock

Stejt department je u pisanom odgovoru za Glas Amerike, na pitanje o dosadašnjoj primeni dogovorenog u Ohridu, naveo da je fokus SAD na primeni dogovora o normalizaciji odnosa dve strane kako bi im se, kako kažu, pomoglo da razviju “mirnije, predvidive odnose kao susedi, što će omogućiti i veću stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu”.

“SAD i EU očekuju od obe strane da ispune obaveze i primene ranije sporazume iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom, što su potvrdila dvojica lidera na sastanku 18. marta u Ohridu”, poručuju iz Stejt departmenta i napominju da SAD ostaju aktivno angažovane u podršci dvema stranama u implementaciji.

Portparol Evropske unije Peter Stano je u utorak rekao da je EU oformila Zajednički nadzorni odbor za nadgledanje sprovođenja Sporazuma o normalizaciji odnosa i Aneksa za implementaciju, kako je i planirano aneksom, 30 dana od njegovog usvajanja.

On je najavio da će nova runda dijaloga na visokom nivou biti održana 2. maja u Briselu. Iako je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine i potvrđena evropskim predlogom i aneksom iz Ohrida, u vezi sa tim pitanjem nije bilo pomaka u proteklih mesec dana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: