Podeli vest

Supruga osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, izjavila je danas da on neće preživeti ako bude izručen iz Velike Britanije u SAD, dodajući da sutrašnje saslušanje po njegovoj žalbi sudu može biti poslednje za njega.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

asanž
Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Stela Asanž je za radio Bi-Bi-Si (BBC) rekla da nema mogućnosti za dalje žalbe ako u utorak Visoki sud u Londonu odbije žalbu Asanža odluku o izručenju Sjedinjenim državama, dodajući da je eventualna poslednja mogućnost da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava. Stela navodi da je on fizički i psihički izuzetno slab.

”Ovo saslušanje će, u suštini, odrediti da li će on živeti ili umreti”, rekla je ona. Britanija je odobrila izručenje Asanža SAD 2022. godine. Prethodno je, u januaru 2021. godine, londonski sud doneo presudu da Asanž ne treba da bude izručen jer je njegovo mentalno zdravlje u toliko lošem stanju da bi bio u opasnosti od samoubistva ako bi bio u zatvoru sa maksimalnom sigurnošću u SAD, ali je ta odluka promenjena nakon žalbe američkih vlasti koje su dale niz uveravanja da će Asanža adekvatno tretirati.

Portal Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata i diplomatskih depeša, za šta američki tužioci tvrde da je ”ozbiljno ugrozilo” živote američkih zvaničnika, dok Asanžove pristalice tvrde da je on ”žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD”. Asanž je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pre nego što je zatvoren 2019. zbog kršenja uslova kaucije, nakon čega je prebačen u zatvor u Londonu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: