Podeli vest

Jutros u 04.06 časova na severnoj hemisferi počelo je proleće, dok je u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela jesen.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Na dan početka proleća Sunce u Beogradu je izašlo u 05.40, a zaći će u 17.50, što znači da će obdanica trajeti 12 časova i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta. Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, napominju iz Astronomskog društva ”Ruđer Bošković”.

Klimatolozi upozoravaju na visoke temperature

Klimatolog Vladimir Đurđević izjavio je da je mart ove godine topliji za oko tri stepena Celzijusa u odnosu na prosečne martovske temperature, kao i da će druga polovina marta biti toplija od prve koja je iza nas.

Đurđević je u razgovoru za Tanjug istakao da će se nastaviti trend neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine, kao i da je to posledica klimatskih promena za koje odgovornost snose ljudi.

“Mi smo kao globalno društvo povećali koncentraciju ugljen-dioksida u atmosferi za 50 odsto. Ugljen-dioksid je drugi najvažniji gas i da ga nema u atmosferi naša planeta bi bila hladnija za oko 10 stepeni, a prosečna temperatura bi bila bliska nuli. Naše dodavanje ugljen-dioksida u atmosferu ustvari pojačava efekt staklene bašte i planeta postaje sve toplija”, objasnio je Đurđević.

Analize su, prema njegovim rečima, pokazale da je 2023. godina bila najtoplija godina za celu planetu, kao i da je svaki mesec pojedinačno do sada bio najtopliji.

“Planeta je u proseku toplija za oko 1,2 stepena nego što je bila na početku Industrijske revolucije sredinom 19. veka”, naglasio je Đurđević.

I, lako je naveo, ne postoji mogućnost da klima ikad više bude kao što je bila sredinom 20. veka.

Toplotni talasi biće sve češći

Đurđević je naglasio da nas, usled klimatskih promena, očekuju sve toplija leta sa tempraturom do 40 stepeni Celzijusa, kao i da je naš region rekorder u porastu prosečnih letnjih temperatura.

“U prošlosti je broj toplotnih talasa bio jedan ili nijedan. Obično je trebalo da se sačeka nekoliko godina da bi se desio toplotni talas, a mi na našim prostorima trenutno svakog leta imamo tri do četiri toplotna talasa”, kazao je Đurđević.

Toplotni talasi su, prema njegovim rečima, velika pretnja za javno zdravlje, jer je zabeleženo da tokom njih dolazi do ozbiljnih komplikacija kod hroničnih bolesnika i starih osoba, kao i do prevremenih smrti.

Globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usled fluktuacija pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana El Ninjo počeo je da slabi, a Đurđević kaže da će to doprineti smanjenju porasta temperatura, ali i da neće doći do zaustavljanja globalnog zagrevanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: