Za najviše godinu dana mogao bi da bude donesen Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima, najavila je ministarka zdravlja u Vladi Srbije Danica Grujičić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs/Agencije

cigarete
Foto: Pixabay

Ministarka je istakla da su je obradovali rezultati ispitivanja NALED-a i Instituta za javno zdravlje „Batut“, da 75 odsto građana podržava donošenje tog zakona i da se radi uglavnom o mladim ljudima.

“Kažu da ne idu nigde zimi, jer ne mogu da podnesu dim u kafanama i restoranima. Mali je broj vaspitanih pušača, koji vam pokažu cigaretu i pitaju da li vam smeta“, izjavila je Grujičić na Televiziji Pink.

Podsetimo, još u martu ove godine ministarka je istakla da ukoliko se usvoji novi predlog zakona o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru i elektronske cigarete biće zabranjene u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima.

Naime, Srbija je 2010. godine dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji zabranjuje pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali su tada ugostiteljski objekti izuzeti.

Grujičić traži ogromne kazne

Ministarka Grujičić je, međutim, još početkom ove godine izjavila da je Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru završen, ali da “čeka usklađivanje sa ostalim zakonima”. Takođe, tada je naglasila da je važno da kaznena politika bude dobro sprovođena.

“Ono što je važno je kaznena politika koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno, inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi, ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti”, izjavila je tada Grujičić.

Srbija u evropskom vrhu po broju pušača

Podaci Batuta pokazuju da je, među odraslom populacijom u Srbiji, 2019. godine bilo čak 32 odsto udela onih koji koriste cigarete.

Zemlja čiji stanovnici su najveći pušači u EU je Bugarska, sa 28,2 odsto stanovništva koje svakodnevno konzumira duvan. Slede Turska, koja nije članica EU (27,3 odsto), a za njom Grčka (27,2 odsto), Mađarska (25,8 odsto) i Letonija (24,9 odsto).

Batut pokrenuo besplatnu tеlеfоnsku liniјu zа оdvikаvаnjе оd pušеnjа:

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје “Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”  pokrenuo je bеsplаtnu tеlеfоnsku liniјu kоја imа zа cilj dа dоdаtnо mоtivišе i pruži оdgоvоrе nа pitаnjа pušаčа kојi su оdlučili dа prеstаnu dа pušе, kао i оnimа kојi su vеć prеstаli i pоkušаvајu dа оdržе nеpušаči stаtus.

Sаvеti sе mоgu dоbiti svаkоg rаdnоg dаnа оd 11 dо 14 čаsоvа pоzivоm nа brој 080 020 0002.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: