Podeli vest

Zbog političkih dešavanja EU odlučila da skine sa dnevnog reda sastanka ambasadora zemalja članica usvajanje teksta o viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska unija
Foto: Shutterstock

Češka Republika, koja predsedava Savetom EU, u poslednjem trenutku je u utorak uveče odlučila da skine sa dnevnog reda sastanka ambasadora zemalja članica usvajanje teksta o viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo zbog političkih dešavanja na severu KiM, prenose prištinski mediji.

Kako navodi Koha ditore, očekivalo se da će ova odluka biti doneta kao formalnost, bez pogovora.

“Zbog političkih dešavanja na severu Kosova, sutra se ta tačka na dnevnom redu COREPER-a (ambasadori EU) ne čini idealnim. Stoga smo odlučili da odložimo tačku za sledeću nedelju (30. novembar)”, navodi se u poruci koje je Češka kao predsedavajuća prosledila državama članicama Evropske unije (EU).

Prema tekstu o viznoj liberalizaciji, sa kojim su se zemlje članice saglasile u utorak, ukidanje viznog režima za tzv. Kosovo stupilo bi na snagu zajedno sa početkom rada Evropskog sistema za putne informacije i odobrenja (ETIAS), a najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Situacija na severu KiM pogoršala se nakon odluke prištinske vlade da počne sa primenom plana o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama, a uoči najavljenog početka primene druge faze plana, koji podrazumeva novčano kažnjavanje.

Šef diplomatije EU sazvalo je hitan sastanak lidera dve strane – Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, ali na sastanku u Briselu nije postignut nikakav dogovor o registarskim tablicama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: