Podeli vest

Direktor Agencije za istraživanje javnog mnjenja “Faktor plus” Vladimir Pejić izjavio je da očekuje da će kampanja za izbore biti vrlo žustra, mada ne i prljava i ocenio da će Kosovo i Metohija biti među prve tri glavne teme, uz one ekonomske i borbu protiv korupcije i kriminala.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BIRAČKA MESTA IZBORI GLASANJE
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Na pitanje da li će biti dovoljno vremena da se sprovede kampanja, Pejić za Tanjug kaže da je rok zakonski predviđen i da on predviđa dovoljno vremena.

“Ako izbori budu i pre proleća, to je savim dovoljno da stranke i pojedinci iznesu svoje političke stavove i da uđu u izbornu trku”, rekao je on.

Pejić je izrazio uverenje da kampanja nije ni stala i da je trajala sve vreme.

Žustra kampanja

“Očekujem da finiš kampanje, ono što se najčešće zove kampanja, bude vrlo, vrlo žustra i, nadam se, ne i prljava”, rekao je on.
Na pitanje da li ima mesta za neku drugu temu osim KiM, Pejić kaže da su, kada god su radili istraživanja, dominirale dve teme za izbore – ekonomija, nezaposlenost i sve što ide uz to, kao i broba protiv korupcije i kriminala.

“Očekujem da će te teme i sada biti dominantne”, rekao je Pejić.

“Tema Kosova je u uzlaznoj ili opadajućoj putanji, zavisi od situacije. U ovom slučaju očekujem da će biti jedna od dominantnih tema. Sama se nametnula, a i došlo je vreme da se pitanje KiM rešava na druži period”, rekao je Pejić i dodao da će biti zanimljivo da se čuju stavovi svih učesnika na političkoj sceni o KiM jer su neki to izbegavali.

Prema njegovim rečima, vlast je bila u nepravednom položaju, jer su oni uvek morali da imaju stav o KIM, a sad će svi biti na talonu i imaćemo priliku da čujemo šta bi trebalo da se uradi.

Na pitanje koliko od krize na KiM treba vremena da prođe da bi se izmerio efekat po birače, Pejić podseća da birači svoje preference ne menjaju preko noći.

“Sigurno je minimalno 15 i više dana, s obzirom da očekujemo izbore, čak i da ne budu u decembru to je vrlo brzo. Očekujem da stavovi birača budu određeniji i da brže donose odluke, neko neće menjati preko noći svoje mišljenje”, rekao je on.
Dodao je i da sada ne možemo da budemo sigurnui kako to može da se odnosi na izbore.

“Nećemo se baviti proročkim radnjama već metodološkim”, rekao je on.

Zimsko vreme menja teme kampanje

Na pitanje kako će vremenski uslovi uticati na izlaznost, a nove cene gasa i struje na ekonomske teme, Pejić kaže da uvek ima onih koji će reći kiša je ili lepo je vreme pa ljudi odlaze na put, pa neće izaći na izbore.
Kako kaže, sve to može da ima uticaj, ali suštinski ne menja odluku birača za koga će glasati, jer je ipak najbitniji program, politika i ideja kojim će političari i stranke izaći pred birače i to da im građani veruju da mogu to da sprovedu.

Na pitanje šta kratak rok od 79 dana govori o snazi SNS i da li je to dovoljno za opoziciju da se konsoliduje, Pejić kaže da veruje da je opozicia pre nego što je tražila izbore napravila kalkulaciju da može da ostvari dobar rezultat.

Da li opozicija ima ispravnu kalkulaciju

“Kod vladajuće stranke su i mač i pogača”, rekao je on i dodao da je Vučić doneo odluku o izborima jer ima svoju kalkulaciju.

“Istraživanja mu daju pravo da veruje da može da ostvari dobre rezultate, ako pogledamo Vučićeve procene u poslednjih sedam, osam godina uglavnom je dobro odmeravao”, rekao je Pejić i naglasio da je samopouzdanje i jednih i drugih na najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Odnos snaga nepromenjen

Prema njegovim rečima, odnos snaga se nije promenio, i ostaje da se vidi da li će i opozicija i vlast izaći u jednoj ili više kolona.
Na pitanje kako vidi poziciju SPS-a, Pejić podseća da su socijalisti stabilan član vlade i bitan činilac poltičkog sistema i da nema mnogo napada na njih.

“Očigledno se računa na njih, videće se da li će ići na jednoj listi, bliži sam mišljenja da će ići odvojeno. Imaju dobra rejting. Mislim da je dobro i kod vlasti i kod opozicije, kod desnice, da nađu najmanje zajednički imtnitelj da idu zajedno, da imaju što manje svađa, a ne da traže razlike”, rekao je on.

Na konstataciju da su mnogi lokalni čelnici podneli ostavke, i pitanje šta taj potez može da im donese, Pejić kaže da je sve u skladu sa onim što je govorio predsednik, a što je uvod u izbore.

“Na osnovu toga možemo da znamo da će biti izbora”, rekao je on i naglasio da je Beograd više od lokalnih izbora.
Kako kaže, od 2018. godine opozicija će imati treći put priliku da pobedi na izborima u Beogradu.

Hoće li tema KiM probuditi uspavane?

Na pitanje da li će naredna vlada imati pun mandat, Pejić kaže da prvo treba videti ko će je činiti. On dodaje da mandat može biti skaćen zbog novih izbora, zbog rekonsturkcije, ali i zbog mnogih drugih stvari, može zavisiti od globanih, regionalnih prilika, od KiM – da li će se produžiti agonija, ili će se naći rešenje, da li će se rešiti sukob u Ukrajini, kako ćemo ići prema EU…

Pejić na pitanje da li će tema Kosova probuditi uspavane birače, ponavlja da će biti među prve tri, ali naglašava da ne treba računati na apstinente.

“Računati samo na apstinente malo je precenjena računica”, poručio je Pejić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: