Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je danas da su “preuranjene” optužbe da iza eksplozija na gasovodu Severni tok stoji Ukrajina, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SEVERNI TOK
Tanjug/ Bernd Wuestneck/dpa via AP, File

On je ovo rekao tokom boravka u Stokholmu, gde se sastaju ministri odbrane EU i nakon objave Njujork tajmsa, koji je citirao američke obaveštajne zvaničnike, da su verovatno proukrajinske grupe odgovorne za prošlogodišnju sabotažu.

„Možda je to bila i operacija lažne zastave koja je organizovana sa ciljem da se okrivi Ukrajina, što je opcija koja je pomenuta i u medijskim izveštajima. Verovatnoća za jedno ili drugo je podjednako velika“, rekao je Pistorijus za nemački radio Dojčlandfunk.

Njujork tajms je juče objavio da novi obaveštajni podaci, koje su pregledali američki zvaničnici, sugerišu da je proukrajinska grupa, koju su činili ruski ili ukrajinski državljani, izvela napad na gasovod Severni tok prošle godine, ali da za takve zaključke nema čvrstih dokaza.

Njujorški list je takođe naveo, pozivajući se na obaveštajne izvore, da nisu pronađeni dokazi da su predsednik Volodimir Zelenski ili najviši oficiri vojske Ukrajine bili umešani u operaciju, kao ni to da su počinioci delovali po nalogu bilo kog ukrajinskog vladinog zvaničnika.

SAD i NATO su napade na gasovode iz septembra 2022. nazvali činom sabotaže, dok je Moskva okrivila Zapad i pozvala Savet bezbednosti UN da nezavisno sprovede istragu, ali nijedna strana nije pružila dokaze.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: