Podeli vest

Poseban paket mera za cilj ima da doprinese očuvanju stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini, izvestila je danas ministarka spoljnih poslova Bisera Turković.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Nato
Foto: Shutterstock

 Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da Alijansa priprema posebni paket mera čiji je cilj da doprinese ocuvanju stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini, izvestila je danas ministarka spoljnih poslova te zemlje Bisera Turković.

U objavi na Fejsbuku Turkovic je pojasnila da je od Stoltenberga dobila pismo u kojem je on uverava da se preduzimaju sve mere opreza uslovljene nestabilnom sigurnosnom situacijom na evropskom kontinentu nakon ruskog napada na Ukrajinu.

“Ruska agresija na Ukrajinu iz temelja podriva evropsku bezbednost. Zato je NATO spreman da nastavi da podržava partnere koji mogu biti izloženi malignom uticaju i pritisku (Rusije) kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu skladno vašim potrebama”, navod se u Stoltenbergovom pismu koje je citirala Turković, prenosi Hina.

Reč je o odgovoru na pismo koje je Turkovic još u aprilu poslala u sedište UN, NATO-a, kao i na adrese lidera EU. Pismo je sadržalo upozorenja o bezbednosnim pretnjama po BiH nakon što je izbio rat u Ukrajini.

Stoltenberg je u svom odgovoru ponovio jasnu podršku evroatlantskom putu BiH odnosno njenom integrisanju kako u Evropsku uniju tako i u NATO te je najavio nastavak saradnje čiji je cilj sprovođenje reformi nužnih da bi se ti ciljevi ostvarili.

On je naveo da je stabilnost zapadnog Balkana dugoročni strateški cilj Alijanse kojem ostaje do kraja predana. Izrazio je zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prete održanju Dejtonskog sporazuma.

Naveo je i da NATO snažno i jasno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i funkcionisanje njenih institucija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: