Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je danas da se “ne sme” dozvoliti da Rusija pobedi u ratu sa Ukrajinom i izneo zabrinutost zbog mogućnosti da bi u tom oružanom sukobu Kina mogla pružiti podršku Moskvi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Jens Stoltenberg
Foto: Shutterstock

“Putin ne sme da pobedi, to bi bilo opasno za našu bezbednost i bezbednost celog sveta”, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom,

On je, u sedištu NATO-a u Briselu, istakao da na Zapadu ne vide nijedan znak da se predsednik Putin priprema za mir.

“Naprotiv. Danas je jasno rekao da se sprema za više rata. Rusija počinje novu ofanzivu, mobiliše više trupa i pruža ruku Severnoj Koreji i Iranu. Mi smo takođe zabrinuti što možda Kina planira da pruži podršku ruskom ratu”, dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO i EU moraju da povećaju podršku Ukrajini. Stoltenberg je, takođe, najavio sastanak eksperata NATO-a, i EU sa predstavnicima Ukrajine kako bi ta zemlja dobila neophodno oružje.

NATO, kaže šef Alijanse, već odavno radi na povećanju proizvodnje oružja i municije u zemljama članicama. On je dodao da mora da se radi da bi se, kako je rekao, “prekinuo ciklus ruske agresije”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: