Podeli vest

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da zapadne zemlje moraju biti spremne da pruže dugoročnu podršku Ukrajini, jer Rusija ne pokazuje znake popuštanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Jens Stoltenberg
Foto: Shutterstock

Stoltenberg je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao da će vojna podrška obezbediti opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i naterati Rusiju da sedne i pregovara o prekidu rata. Kako je rekao, ruska delimična mobilizacija, koja je počela u septembru, pokazala je da Moskva u ovom trenutku nema želju da okonča rat.

“Ukrajinske snage su imale zamah nekoliko meseci, ali znamo da je Rusija mobilisala mnogo više snaga, mnoge od njih su sada na obuci”, kazao je Stoltenberg.

Dodao je da sve to ukazuje da je, kako je rekao, Rusija spremna da nastavi rat i pokuša potencijalno da pokrene novu ofanzivu.

“Sada moramo da pružimo podršku Ukrajini, uključujući i vojnu, jer je to jedini način da ubedimo Rusiju da mora da sedne i pregovara u dobroj veri i da poštuje Ukrajinu kao suverenu nezavisnu naciju u Evropi”, poručio je on.

Stoltenberg je zaključio da ono što Ukrajina može da postigne za tim pregovaračkim stolom u potpunosti zavisi od snage na bojnom polju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: