Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Ukrajina ima pravo da napadne vojne ciljeve unutar Rusije kako bi se branila od napada.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

“Ukrajina ima pravo da napadne vojne ciljeve na ruskoj teritoriji kao deo prava na samoodbranu, a mi imamo pravo da ih podržimo u odbrani”, rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje Glasa Amerike u Briselu u sedištu NATO-a, gde je Alijansa sa partnerima održala 23. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG).

Grupa koju predvode Sjedinjene Američke Države okuplja oko 50 zemalja kako bi koordinirala vojnu podršku Kijevu u borbi protiv invazije Rusije.

Stoltenberg je takođe rekao da je pravo Ukrajine na prekogranične udare postalo očiglednije otkako je Rusija otvorila novi front na severu u Harkovu i počela da napada tu oblast direktno sa ruske teritorije.

“Granica i linija fronta su manje-više iste, i naravno, ako su ruske snage, artiljerija, raketne baterije bezbedne čim se nađu na ruskoj strani granice, postaje izuzetno teško za Ukrajince da se brane”, rekao je on, prenos Glas Amerike.

Sjedinjene Države su nedavno odobrile Ukrajini da napada kopnene ciljeve unutar Rusije, posebno da bi se branila od prekograničnih napada na oblast Harkova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!