Podeli vest

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da su u prethodnom periodu u regionu Zapadnog Balkana viđeni ozbiljni incidenti, povećane tenzije, zapaljiva retorika i da NATO mora ostati fokusiran na taj region.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

“Upravo sam se vratio iz posete regionu, a ono što vidimo tamo je da tenzije rastu. Videli smo povećane tenzije i zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini. Videli smo zapravo neke ozbiljne incidente nasilja na Kosovu, uključujući napad na mirovne snage NATO-a”, rekao je Stoltenberg prilikom ulaska u sedište NATO pre početka prvog sastanka ministara spoljnih poslova članica Alijanse.

Stoltenberg je dodao da su tokom incidenata ranjena 93 vojnika NATO-a, od kojih neki veoma teško.

“Dakle, ovo su ozbiljni incidenti i moramo da ostanemo fokusirani na Zapadni Balkan u isto vreme dok se, naravno, bavimo ratom u Gazi i takođe nastavljamo da pružamo podršku Ukrajini. Budite uvereni, NATO će učiniti ono što je neophodno da obezbedi stabilnost u regionu, jer je to važno ne samo za Zapadni Balkan već i za celu Evropu i NATO”, rekaoje generalni sekretar NATO.

Misija SAD pri NATO: Preduzimaju se obazrivi koraci da KFOR ima potrebne snage

Misija SAD pri NATO saopštila je danas da Alijansa preduzima obazrive korake kako bi osigurao da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni mandat koji su mu dale Ujedinjene nacije. Iz ove misije naveli su da je na sastanku ministara spoljnih poslova NATO razgovarano o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i da je ponovljena nepokolebljiva podrška misiji KFOR-a.

“NATO preduzima obazrive korake kako bi osigurao da KFOR ima snage koje su mu potrebne da nepristrasno ispuni svoj mandat UN. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija dao je snagama NATO na Kosovu mandat 1999. godine da ima neutralnu mirovnu misiju“, navodi se u saopštenju. Misija SAD pri NATO dodala je da KFOR “nastavlja da podržava razvoj inkluzivnog, demokratskog i multietničkog Kosova”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: