Podeli vest

Generalni sekretar NATO alijanse obrušio se na Kinu, optužujući tu zemlju da širi ratni narativ Kremlja, podržava rusku ekonomiju pod velikim sankcijama i pokušava da ugrozi svetski poredak zasnovan na pravilima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

stoltenberg
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

„Kina odbija da osudi rusku agresiju, odražava rusku propagandu i podržava rusku ekonomiju“, rekao je Stoltenberg na kraju sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, prenosi Euronews.

Još jednom je generalni sekretar naglašeno upozorio Peking da ne isporučuje municiju Moskvi, što je scenario za koji zapadni zvaničnici veruju da bi mogao da promeni igru u ratu u Ukrajini.

Peking je odlučno demantovao optužbe, ali sve bliže veze između Kine i Rusije, kao što je prikazano prošlog meseca na srdačnom susretu licem u lice između predsednika Si Đinpinga i predsednika Vladimira Putina, dovele su alijansu na ivicu.

„Svako pružanje smrtonosne pomoći bilo bi istorijska greška sa dubokim implikacijama“, rekao je Stoltenberg.

Si: Kina voljna da radi sa EU na pokretanju razmene na svim nivoima

Kina je voljna da sarađuje sa Evropskom unijom (EU) na ponovnom pokretanju razmene na svim nivoima i eliminisanju “mešanja” i izazova kako bi dala novi impuls odnosima Kine i EU, izjavio je danas predsednik Kine Si Đinping.

Kina i EU treba da se pridržavaju dijaloga i saradnje, održavaju svetski mir i stabilnost i promovišu zajednički razvoj i prosperitet, rekao je Si tokom sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pekingu, javila je kineska državna telvizija CCTV, preneo je Rojters.

Poseta Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kini usledila je nakon višegodišnjeg zastoja odnosa sa Pekingom oko različitih pitanja, uključujući optužbe za zloupotrebu ljudskih prava u Sinđangu, zaustavljeni investicioni pakt i oklevanje Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Makron kineskom predsedniku: Urazumite Rusiju

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas, u razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, da zna da može da računa na to da će Kina “urazumiti” Rusiju i postići da se svi vrate za pregovarački sto.

On je rekao da očekuje da Peking pomogne u okončanju krize i spreči rastuće tenzije što bi moglo da podeli globalne sile na zaraćene blokove. Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu “zadao udarac međunarodnoj stabilnosti”.

“Znam da mogu da računam na Vas da urazumite Rusiju i vratite strane nazad za pregovarački sto”, rekao je Makron Siju, a preneo je Rojters.

Nakon sastanka sa Makronom, Si je pozvao na razgovore dve strane i političko rešenje za ukrajinski rat. Razgovori su bili „iskreni i konstruktivni“, saopšteno je iz Jelisejske palate, dok je Peking naveo da su razgovori bili “prijateljski” i „opširni“.

Makron je takođe zatražio od Sija da izvrši pritisak na Rusiju da se povinuje međunarodnoj regulativi o neširenju nuklearnog oružja, povodom najave ruskog predsednika Vladimira Putina da će poslati taktičko nuklearno oružje u Belorusiju.

Si je rekao da sve zemlje treba da poštuju nuklearno neširenje, bez pominjanja Rusije. Poseta Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kini usledila je nakon višegodišnjeg zastoja odnosa sa Pekingom oko različitih pitanja, uključujući optužbe za zloupotrebu ljudskih prava u Sinđangu, zaustavljeni investicioni pakt i oklevanje Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Obraćajući se novinarima nakon dolaska u Peking, Makron je poručio da Evropa mora da se odupre smanjenju trgovine i diplomatskih veza sa Kinom i ublaži “spiralu” napetosti između Kine i Zapada.

Fon der Lajen, koja je na svom prvom putovanju u Kinu od kada je stupila na tu funkciju 2019, večeras bi trebalo da učestvuje na trilateralnom sastanku sa Makronom i Sijem.

U komentarima koje je objavio kineski državni medij CCTV, Si je rekao da Kina i Francuska imaju potencijal i odgovornost da prevaziđu „razlike“ i „ograničenja“ dok se svet suočava sa istorijskim promena.

Neki analitičari su sugerisali da Makron i fon der Lajen mogu da preuzmu ulogu “dobar policajac i loš policajac” u Pekingu, sa druželjubivim Francuzom koji promoviše “resetovanje” veza i šefa EU koja izlaže teška pitanja i crvene linije u tim odnosima.

“I Evropa i Kina su imale ogromne koristi od odnosa, međutim, odnosi EU i Kine su postali kompleksniji poslednjih godina i važno je da zajedno razmotrimo sve aspekte naših odnosa “, izjavila je fon der Lajen pre sastanka sa kineskim premijerom Li Ćijangom.

Li je rekao da je partnerstvo EU i Francuske „nova polazna tačka“ i da obe strane treba da se pridržavaju „principa međusobnog poštovanja i saradnje u kojoj svi dobijaju”.

Makron:Kina i Francuska za isključivanje nuklearnog oružja iz sukoba u Ukrajini

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da su Kina i Francuska razgovarale o ratu u Ukrajini i da su se složile da nuklearno oružje treba da bude isključeno iz sukoba.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za medije u Pekingu s kineskim predsednikom Si Đinpingom rekao da evropska bezbednosna arhitektura nije moguća dok god je Ukrajina okupirana, a jedna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prekršila je povelju UN i to je neprihvatljivo, preneo je Rojters.

Francuska je protiv širenja nuklearnog oružja van zemalja koje ga poseduju i veruje da je važno isključiti mogućnost njegovog korišćenja u aktuelnom sukobu u Ukrajini, rekao je Makron, preneo je TAS S.

“Francuska deli želju Kine da se nuklearno oružje ne koristi u ovom sukobu. To znači poštovanje međunarodnih ugovora u ovoj oblasti. Takođe, nuklearno oružje ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude razmeštano van zemalja koje ga poseduju, posebno u Evropi”, istakao je on povodom nedavne odluke Rusije da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Prema njegovim rečima, ovaj potez krši ruske međunarodne obaveze i međunarodno pravo. Kineska politika prema Ukrajini može se sažeti u jednu rečenicu – “promovišite mir i dijalog”, preneli su kineski državni mediji reči predsednika Kine Si Đinpinga, dodajući da je prioritet podsticanje prekida vatre i okončanje rata, preneo je Rojters.

Na sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pekingu, Si je rekao da veze Kine i EU ne zavise od, niti ih kontroliše bilo koja treća strana, javila je kineska televizija CCTV.

Makron je izjavio u razgovoru sa Sijem da zna da može da računa na to da će Kina “urazumiti” Rusiju i postići da se svi vrate za pregovarački sto.

On je rekao da očekuje da Peking pomogne u okončanju krize i spreči rastuće tenzije što bi moglo da podeli globalne sile na zaraćene blokove. Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu “zadao udarac međunarodnoj stabilnosti”.

“Znam da mogu da računam na Vas da urazumite Rusiju i vratite strane nazad za pregovarački sto”, rekao je Makron Siju. Nakon sastanka sa Makronom, Si je pozvao na razgovore dve strane i političko rešenje za ukrajinski rat, saopšteno je iz Jelisejske palate.

“Razgovori su bili „iskreni i konstruktivni“, saopštio je Pariz, dok je Peking naveo da su razgovori bili “prijateljski” i „opširni“. Poseta Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kini usledila je nakon višegodišnjeg zastoja odnosa sa Pekingom oko različitih pitanja, uključujući optužbe za zloupotrebu ljudskih prava u Sinđangu, zaustavljeni investicioni pakt i oklevanje Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: