Podeli vest

Spadate li u grupu ljudi koja se, koliko god da zarađuje, uvek se vrti u krugu “od prvog do prvog”? Ako je odgovor “da” ovi saveti bi mogli da vam pomognu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

stres posao
Foto: Shutterstock

Velika količina novca ne znači uvek siguran život, a očiti primer za to je jedna od najpopularnijih i najbolje plaćenih zvezda današnjice Rijana. Ova mega popularna pevačica je 2009. godine, uz enormnu prihode, uspela da dođe do ivice bankrota.

Njen finansijski savetnik postavio joj je samo jedno pitanje- “Da li je zaista neophodno govoriti nekome da će, ukoliko troši novac na stvari, ostati samo sa tim stvarima- bez novca?”.

Dakle, finasijska sigurnost ima, ali i nema mnogo veze sa količinom novca, već sa načinom kako ga raspordeljujete.

Magazi Forbes je nedavno ukazao na izvještaj Lending kluba (LendingClub), u kome stoji da 64% populacije u SAD živi od plate do plate. I to se odnosi i na 48% Amerikanaca sa godišnjim prihodom većim od 100.000 dolara.

To je navelo poznatu finansijsku savetnicu Winnie Sun da sa amerikancima i svima drugima podeli nekoliko saveta za izlazak iz začaranog kruga “od plate do plate”.

Postavite ciljeve i prioritete, zvuči lako i jeste tako

Određivanje vaših budućih ciljeva (dugoročnih i kratkoročnih) i prioriteta je prvi korak u upravljanju novcem. Prihvatanje da su vam potrebni prioriteti je drugi korak! Kratkoročni ciljevi da stignete do sljedeće godine i slično: Napravite fond za urgentne slučajeve koji može da pokrije najmanje tri meseca životnih izdataka. Gledajte da otplatite dugove na kreditnoj kartici. Dugoročni ciljevi: Ušteđevina za penziju, kupovina kuće, fakultet za djecu i penzija.

Dogovorite se o ciljevima s partnerom

Parovi koji imaju timski pristup ka finansijama imaju veće šanse da postignu ciljeve. Zajednička izrada mesečnog budžeta i redovni razgovori o istom su prvi koraci kako biste ga pretvorili u realnost. Budite otvoreni o svojim kreditnim karticama i finansijama. Morate da znate kojim putem želite da krenu vaši finansijski životi pre izrade budžeta.

Živite ispod svojih mogućnosti i pokrenite budžet

Budžeti su najvažniji alat koji vam može pomoći da ne živite od plate do plate i budite spremniji da aktivno štedite. Sada je dobro vreme da počnete da živite ispod svojih mogućnosti kako biste smanjili troškove. Pogledajte objektivnije šta vam zaista treba i bez čega možete da živite. Možete li duže da čekate između farbanja kose i pedikira? Da li su vam zaista neophodni ručkovi u restoranu? Ili da naručujete hranu svake noći? Postoje tri osnovna koraka u postavljanju budžeta: identifikovanje kako se troši vaš novac; evaluiranje tih izdataka da biste videli koliko se podudaraju sa vašim finansijskim prioritetima i smanjivanje i praćenje vaših kontinuiranih troškova kako biste ostali unutar okvira.

Olakšajte praćenje potrošnje

Postoji mnogo aplikacija koje vam pomažu u praćenju troškova, a stari dobri način pisanja prihoda i rashoda na papir i dalje je u igri. Taj papir će vam pokazati gde ste “proklizali” u troškovima i da ti vam signal kako da ne napravite iste greške.

Zaustavite rasipanja prije nego što počnu

Ništa ne stvara curenje u budžetu brže nego baš ta neplanirana mala rasipanja u posljednjem minutu, koja uskoro naprave veliki talas. Nemojte da idete u prodavnicu kada ste gladni – ili naručite onlajn i idite da preuzmete samo da biste skratili isčekivanje. Uporedite vašu listu za kupovinu sa onim što je već u vašem frižideru, zamrzivaču ili ostavi. Iskoristite ono što već imate pre kupovine još nečega.

Iskoristite prednosti prilika za uštedu

Ako radite od kuće, trebalo bi da uštedite dosta na troškovima prevoza, odevanju, poslovnim ručkovima, konferencijama i slično. Možete da razmislite i da se rešite jednog porodičnog automobila i uštedite na osiguranju, popravkama i benzinu.

Ostvarite dodatni prihod

Mnogi su uvideli drugi posao kao neophodnost, bilo zbog svojih finansija ili psihe. Identifikujte dodatne poslove za koje biste mogli da budete zainteresovani, propitajte ljude koji se njima bave, i pogledajte koje su plate korišćenjem. Istražite onlajn oglase, reklame za posao, i preporuke klijenata. Nađite druge načine da donesete dodatni prihod – budite kreativni. Postoji mnogo načina da u današnjoj ekonomiji honorarnih poslova (gig ekonomija) da donesete neki dodatni prihod, čak i radom od kuće.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

TELO NAVALJNOG PREDATO MAJCI

Telo preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predato je njegovoj majci, saopštila je danas portparolka Navaljnog…