Podeli vest

Grčevi u stomaku, mučnina, blaga bol, povraćanje, temperatura i dijareja simptomi su zbog kojih se veliki broj građana ovih dana javljaju lekaru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

bolovanje
Foto: Pixabay

Simptomi ovog stomačnog virusa mogu trajati do pet dana, a velika iscrpljenost je znak da bi trebalo da se javite lekaru.

Dr Milena Trubatović kaže da je letnji period vreme kada imamo više stomačnih virusa, jer se lakše šire i virusi, ali i bakterije.

Najčešće se, dodaje, prenose prljavim rukama, nedovoljno obrađenom i neopranom hranom.

Trubatović kaže da stomačni virus obično traje nekoliko dana i da je važno da se telo hidrira.

“Važno je da se pije dosta vode i nezaslađenih čajeva. Nemojte u tom periodu uzimati sokove , a ako primetite da ima više od 10 dijareja to je znak da bi trebalo da se javite lekaru. Blaže oblike možete sanirati sami kod kuće”, kaže Trubatović za TV Prva.

Ona ističe i da postoje namirnice koje treba izbegavati tokom trajanja virusa.

“Izbegavajte masnu ,prženu hranu, slatkiše i mleko i mlečne proizvode i voće, a sve ostalo je dozvoljeno u manjim i češćim količinama”, kaže Trubatović.

Preporučuje pirinač, supe i kuvano meso u malim količinama. Dodaje da vodu treba piti u manjim količinama, na pet minuta po gutljaj.

Ističe da probiotici mogu pomići, ali da je važno da ne uzimate antibiotike na svoju ruku jer mogu imati kontraindikativno dejstvo.

Trubatović kaže da ne treba posegnuti ni za infuzijama, osim u slučajevima jakih glavobolja, malaksolosti, konfuznosti, grčenja mišića i dehidratacije.

Ona ističe i da je važno da se lekarima obratite i ako simptomi traju više od pet dana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: