Podeli vest

Koliko god da zvuči neobično na listi različitih fobija nalazi se i strah od svekrve i tašte i postoje načini na koje se ovaj strah može izlečiti

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

STRAH
Foto: Pixabay

Penterafobija je naziv za iracionalan i bolan strah od svekrve ili tašte. Poreklo imena dolazi od kombinacije grčkih reči “penthera”, što znači majka supružnika i “fobosa”, što znači mržnja ili strah.

Ova specifična fobija se razlikuje od jednostavne odbojnosti ili nelagode jer može ozbiljno da utiče na osobu koja pati od poremećaja.

U Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje (DSM) definisano je da osobe koje pate od penterafobije imaju preteran i trajan strah od majke supružnika koji izaziva stanje teskobe ili panike u prisustvu tašte ili svekrve zbog čega osoba izbegava kontakt sa tom osobom.

Ako se kod pacijenta prepoznaju ti simptomi koje ogu pratiti i drugi simptomi očinje proces lečenja koji je sličan lečenju drugih fobija.

Proces lečeja može započeti neurolingvističkom terapijom i relaksacionom terapijom, a stručnjaci smatraju da hipnoza i u ovom slučaju može biti efikasna.

Osoba, uz pomoć stručnjaka, tokom hipnoze otvara svoj podsvjesni um da bi dopustila sebi da promeni svoje obrasce ponašanja. Suština je u pronalaženju uzroka, a psihijatar tokom terapije donosi pozitivne ideje o svekrvi i tašti kako bi se preovladao strah.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: