Podeli vest

Lajfkouč Hattie MacAndrews iznendalila je javnost kada je iznela stav da su ljudi iz njene struke skupi i da želi da pomogne običnim ljudima koji nemaju novca za trenere i skupe metode samoizlečenja. Ona je rekla da postoje metode za koje su lajfkoučevi neopjodni, ali i da postoji pet načina koje mežote primeniti sami, a koji će vam pomoći da se osećate srećnije, a da ne trošite novac.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

MacAndrews je sa čitaocima Hello magazina podelila ovih pet saveta za srećniji život.

Prihvatite moć reći “Ne”

Naša energija, kaže MacAndrews, često podseća na staru bateriju – lako se prazni i teško se puni.

On savetuje da naučimo kako da zašitimo svoju energiju postavljanjem granica, postavljanjem prioriteta sopstvenih potreba i izolovanjem se od odnosa/prijateljstava/situacija koje iscrpljuju.

“Ne možete i ne morate biti sve za svakoga. Iako ovo možda nije najlakša promena stava za usvajanje, sigurno je najmoćnija. Kada ste poslednji put osećali potpunu sigurnost u tome da kažete “ne”? “Ne” za plan koji niste želeli da prihvatite, “ne” za pretrpavanje sebe ili ne za prilagođavanje nekome drugom kad vam to nije odgovaralo?Kao društvo, plašimo se odbijanja i stoga smo navikli da ugadjamo ljudima. Što više kažete “ne” stvarima koje ne želite raditi, više vremena imate za reći “da” svim onim stvarima koje biste voleli raditi umesto toga. Pozdravite divnu veče samopomoći”, poručuje MacAndrews.

Nahrani svoje telo

Ovaj korak može delovati očigledno, ali ako budete iskreni – da li zaista dobro hranite svoje telo? To ne znači beskonačne dodatke, skupe zdrave namirnice ili modne dijete. To znači konzumiranje hranljive, ukusne hrane koja hrani vašu dušu kao i vaše telo.

Veza između zdravlja našeg stomaka i mentalne sreće je izvanredna i tačno je da dobijamo ono što unosimo, kaže MacAndrews

“Ako se hranite šećernim grickalicama, preterujete sa alkoholom ili ne postavljate prioritete za spavanje – imate vrlo malo šanse za uspeh kada je reč o osećaju sreće i zdravlja! Započnite sa osnovama – pijte više vode, jedite zelje i konzumirajte što više svežih namirnica. Ne zaboravite da se opustite u omiljenoj kupki”, poručuje MacAndrews.

Napišite listu stvari koje vas čine srećnim

“Kada klijenti dođu kod mene tražeći više sreće u svakodnevnom životu, pitam ih šta ih čini srećnim. Češće nego ne, naiđem na prazan list. Skloni smo tome da budemo toliko zauzeti svakodnevnim životom da je lako izgubiti track o tome šta nas stvarno čini srećnim”, kaže MacAndrews.

Ona dodaje da svoje klijente moli da napišu listu svih stvari koje ih čine srećnim – od sitnih stvari do velikih.

“Završavanje posla na vreme kako biste pročitali deci priču pred spavanje, uživanje u toploj kupki ili pripremanje večere za prijatelje. Šta god vam donosi radost – zapišite to”, kaže MacAndrews.

Odložite telefon

Svi znamo da povećano vreme provedeno na ekranu može da nas ostavi osećajem iscrpljenosti, preplavljenosti, tuge ili drugih osećanja koja zapravo nisu naša.

Izloženost telefonu/laptopu/TV pre nego što legnete u krevet ili odmah po buđenju poremetiće vaš cirkadijalni ritam, dovodeći do lošeg kvaliteta sna i pada energije

“Konstantno zvonjenje i zavisnički interfejs drže naše mozgove u stanju visoke pripravnosti, što nije dobro 16 sati dnevno! Praktikovala sam ono što propovedam i ostavila telefon na nedelju dana i primetila ogromnu promenu u obrascima spavanja kada sam eliminisala ekrane iz svoje spavaće sobe”, kaže MacAndrews i dodaje:

“Veliki sam pobornik isključivanja telefona(ili prebacivanja u avio režim što češće. Čak i samo sat vremena omogućiće vašem umu da se isključi i pronađe neki mir. Preuzmite kontrolu nad korišćenjem svog telefona, nemojte dozvoliti da vas on kontroliše”, kaže MacAndrews.

Oslobodite se osećaja krivice

Živimo u društvu koje glorifikuje zauzetost, tako da uzimanje vremena za sebe često može da nas natera da se osećamo krivim ili kao da postoji nešto produktivnije što bismo mogli da radimo, ističe MacAndrews

“To je toliko kliše, ali toliko istinito kao i reći da ne možete sipati iz prazne čaše. Osećaj krivice zbog brige o sebi neće dodati ništa radosti u vaš život. Samo pustite to. To je nepotreban osećaj, a vaša energija može se bolje iskoristiti za dodavanje na vašu listu sreće ili za uživanje u svojoj omiljenoj seriji”, poručuje MacAndrews.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: