Podeli vest

Nedavna australijska studija otkrila je da određeni zvukovi alarma mogu smanjiti jutarnju omamljenost, tako da se brže budite i osećate spemnije da uđete u dan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Australijska srudija je pokazala da oni koji se bude uz melodičnu pesmu imaju niži nivo jutarnje omamljenosti od onih koji su izabrali zvuk pišti ili standardni zvuk sa naših telefona

Čini se da pesme sa melodijama imaju energičan efekat, „povećavaju uzbuđenje, spoznaju i pažnju“, što vam pomaže da se osećate manje umorno dok se probudite, napisali su istraživači sa Kraljevskog tehnološkog instituta u Melburnu.

Razlog? Istraživači pretpostavljaju da kombinacija tonova koji se podižu i spuštaju u melodiji pesme „promovišu uzbuđenje u našem sistemu, što zauzvrat može dovesti do povećane budnosti“, rekao je Stuart McFarlane, vođa tima autora studije, za CNBC Make It.

„Zamislite scenario u kome će sportista biti produktivniji kada se zagreje. Tako i melodija može efikasnije da „zagreje naš mozak“ za dnevne aktivnosti, umesto da ga šokira”.

U studiji su korišćene dve pesme za koje istraživači tvrde da su dobar izbor- “Good Vibrations” koju izvode The Beach Boys and “Close to Me” pesma grupe The Cure. 

Jutro počnite aplauzom

Međutim, još jedan zvuk pokazao se kao sajajn za jutro. Magazin HelthLine naveo je da je zvuk aplauza u njihovom istraživanju pokazao sjajne rezultate kada je u pitanju jutarnja rutina.

Aplauuz novom danu i aplauz zato što ćete ustati, kažu da podiže adrenalin i pomaže vam da spremnije uđete u dan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: