Podeli vest

Praznična sezona često donosi radost, toplinu i druženje s porodicom i prijateljima, ali i potstiče postojeće zavisnosti poput one od kupovine o kojoj se malo govori. Stručanjaci kažu da je priča o tome da su samo žene zavisne od šopinga netačna i da od zavisnosti od kupovine pate i muškarci i žene podjednako.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Generated

Znakovi zavisnosti od kupovine

S vremena na vreme, mnogi od nas šale se kako su “kupoholičari”, ali biti kupoholičar nije šala. U stvari, to je stvarni psihološki poremećaj poznat kao poremećaj kompulzivne kupovine. Na svaki način, kupoholičar je jednako zatvorenik svoje opsesije kao zavisnik o opijatima ili kompulzivni kockar.

Neki od znakova zavisnosti od kupovine uključuju:

 • Opsesivno razmišljanje o kupovini svakodnevno, planiranje dana i nedelja oko putovanja u kupovinu ili online kupovinu.
 • Kupovina stvari koje se nikada ne koriste. Neki kupoholičari kupuju stvari samo zato što su na sniženju, ali ih zatim odlažu u ormare i druge prostore.
 • Osećanje intenzivnog uzbuđenja ili zadovoljstva prilikom kupovine.
 • Prekoračenje limita na kreditnim karticama, a zatim otvaranje novih linija kredita bez plaćanja starih.
 • Čak i usred ozbiljnih finansijskih teškoća, zavisnici će nastaviti s kupovinom, iako se kaju i srame zbog tih kupovina.
 • Neki zavisnici će čak pribegavati kriminalnom ponašanju kako bi nastavili hraniti svoju zavisnost.

Iznenađujuće, jednako muškarci i žene pate od zavisnosti od kupovine. Ljudi skloni ovoj vrsti zavisnosti često pate i od različitih prethodnih stanja koja čine užitak od kupovine još zaraznijim. Zavisnici su skloniji nedostatku kontrole impulsa, niskom samopouzdanju i mogu imati prethodne probleme s zavisnostima ili poremećajima u ishrani. Mnogi takođe pate od depresije, anksioznosti i poremećaja ličnosti. Istovremeno, poremećaj kompulzivnog kupovanja je teško pobediti jer je nagrada za kupovinu doslovno u vašem mozgu. Kada napravite tu kupovinu, centri zadovoljstva u vašem mozgu dobijaju snažan udarac koji je teško reprogramirati.

Kako se boriti protiv zavisnosti od kupovine

Kao i kod svih zavisnosti, prvi korak je najteži. Prvi korak znači da morate priznati da imate problem, da utiče i čak kontroliše vaš svakodnevni život, i da šteti vašem mentalnom zdravlju, odnosima s prijateljima i porodicom.

U istom duhu, zavisnosti su teške same pobediti. Morate otkriti kako neutralisati okidače, uz podršku i razumevanje terapeuta i drugih kupoholičara koji pobeđuju svoju zavisnost. Postoji različit pristup lečenju koji može uključivati recepte, terapije razgovorom i modifikaciju ponašanja.

Postoje i neke stvari koje možete učiniti da biste pomogli sebi da prekinete naviku kupovine:

 • Nosite samo dovoljno gotovine ili predplaćenu debitnu karticu kako biste kupili ono što vam stvarno treba.
 • Ako gomilate stvari koje ne koristite, potražite stručnjaka za organizaciju koji će vam pomoći da se rešite suvišnog.
 • Povedite sa sobom pouzdanog prijatelja i poverljivog sagovornika kad idete u kupovinu, nekoga ko zna o vašoj zavisnosti.
 • Radite na isplaćivanju jedne kreditne kartice i držite je za hitne slučajeve, ali inače izvan domašaja. Na primer, možete je dati dobrom prijatelju da je čuva, ili je doslovno zamrznuti u lavoru leda. Na taj način ne možete joj pristupiti osim ako vam stvarno treba.
 • Očistite svoj pretraživač od svih sačuvanih informacija. To neće samo ukloniti vaše lozinke, već će istovremeno obrisati i sve sačuvane informacije o kreditnim karticama.

Najvažnije od svega, potražite pomoć. Sram često sprečava zavisnike i mentalno obolele da traže očajnički potrebnu pomoć koja bi mogla ublažiti mnogo njihovih patnji. Niko ne zaslužuje patiti zbog nečega što ne može kontrolisati. Uz savetovanje, lekove i podršku, zavisnici mogu postati bivši zavisnici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: