Stručnjaci srpskih softverskih kompanija tvrde da zahtevi klijenata nalažu primenu najnovijih tehnologija, s fokusom na rešenja veštačke inteligencije, kao i da država pomoću kredita i neprekidne edukacije preduzetnika može dodatno da stimuliše digitalnu transformaciju privrede.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay/ilustracija

Kompanija Nortal kreirala je 60-70 odsto digitalnih platformi estonske vlade, a country menadžer ove firme Milan Simić kaže da oni rade sa najnovijim tehnologijama.

“Dobili smo zahtev za kreiranje AI platforme Tark u trenutku kada se desio tehnološki skok sa generativnom veštačkom inteligencijom, pa smo i pre nego što su se uopšte pojavili prvi praktični primeri za različite industrije u ovoj oblasti morali brzo da izađemo na crtu trendovima. Kroz taj proces smo mnogo učili o problemima koje treba da rešimo”, rekao je Simić, saopštila je Inicijativa Digitalna Srbija.

On dodaje da međunarodna prisutnost donosi vredna iskustva, koja se mogu primeniti i na domaćem tržištu.

“Klijenti IT kompanija su mahom na mnogo razvijenijim tržištim, a problemi i teme koje rešavamo i razrađujemo s njima su pogled u budućnost, u ono što će biti izazovi lokalne zajednice. Nedavno smo radili digitalizaciju jedne od najvećih globalnih čeličana, koja trenutno migrira svoje operativne procese korišćenja senzora na cloud”, kazao je Simić.

Harness startap kroz veštačku inteligenciju unapređuje softver delivery, a softverski inženjer te kompanije Enver Biševac kaže da su oni rano počeli s inovativnim rešenjima na bazi mašinskog učenja, kako bi sebi olakšali svakodnevni posao.

“Pravili smo softver kakav je bio potreban našim DevOps inženjerima, ali su uz rast popularnosti različitih softverskih modula klijenti počeli da pokazuju interesovanje za naša rešenja i tako smo shvatili da možemo i njima da pomognemo da automatizuju sopstvene procese”, istakao je Biševac.

Inovacije omogućuju povezivanje tradicionalne i IT industrije i ključ su za jačanje ekonomije, a managing direktor iz kompanije Vega IT Aleksandar Milinčić ističe da država može igrati značajnu ulogu u tome.

“Povoljni krediti i kontinuirana edukacija preduzetnika mogu značajno stimulisati digitalnu transformaciju, ali obe strane moraju da rade na tome da se stvori prilika da dođe do partnerstva. Tradicionalna privreda treba da osvesti da IT sektor nije tu samo da prodaje usluge, već da može biti ključni partner u razvoju biznisa”, poručio je Milinčić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: