Podeli vest

Žene će snositi najveći teret ekstremnih vrućina, jer sve češći toplotni talasi na planeti koja se zagreva predstavljaju sve veću pretnju za njihov rad, zaradu i živote, upozorili su istraživači u SAD.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

U istraživanju neprofitne organizacije Aršt-Rok sa sedištem u SAD, koje je analiziralo Indiju, Nigeriju i SAD, navodi se da bi ekstremne vrućine mogle biti smrtonosne za 204.000 žena godišnje u te tri zemlje u pretoplim godinama, preneo je Rojters.

“Ekstremna vrućina tiho, ali duboko muči žene širom sveta”, rekla je direktorka Aršt-Roka Keti Boman Meklaud.

Vrućina stvara “dvostruki teret” za žene, upozorava se u izveštaju.

“Žene ne samo da su podložnije fizičkom razboljevanju od vrućine, već se od njih takođe nesrazmerno očekuje da brinu o svima ostalima, koji su bolesni od vrućine, bilo da je to plaćena ili neplaćena nega”, rekla je Meklaud.

Toplotni talasi obaraju rekorde širom sveta, a kontinuirano oslobađanje emisija koje zagrevaju planetu, uglavnom zbog upotrebe uglja, nafte i gasa, dovešće temperature na dosad nepoznat nivo u narednim godinama, kažu naučnici

Vrućina će uzeti danak od žena, primoravajući ih da rade duže, bilo napolju na farmi, na primer, ili da rade kućne poslove, kao što su kuvanje i čišćenje, za manje novca ili bez prihoda, navodi se u izveštaju.

“Siromašne žene gurnute su dublje u siromaštvo, a žene koje izlaze iz siromaštva vraćaju se nazad”, poručila je Meklaud.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…