Podeli vest

Stručnjaci Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih 21. avgusta će ponovo doći u OŠ “Vladislav Ribrnikar”, da bi u razgovoru sa nastavnicima videli kako da im na najbolji način pomognu od 1. septembra, izjavila je psiholog, član Rade grupe Hana Korać.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

oš vladislav ribnikar
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ARHIVA

“Plan je da do 1. septembra razgovaramo sa njima, da identifikujemo njihove potrebe i brige i da im od 1. septembra pružamo podršku kroz grupni rad. Taj grupni rad će biti u početku u okviru škole Vladislav Ribnikar, a naknadno ćemo preći u Dečiji kulturni centar”, rekla je Korać za Tanjug.

Članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju mladih je dodala da će deci, uz saglasnost roditelja i škole, biti dat upitnik koji su im kolege iz Norveške ustupile, a kreirali su ih nakon – masovnog ubistva iz 2012. godine koji im je pomogao da ocene stepen traumatizma kod dece nakon tog tragičnog događaja.

“Upitnik će se obavljati kao polustruktuirani intervju, govoriće nam koje su njihove snage i osetljivosti i kako funkcionišu pre traumtaskog događaja i kako danas, a pomoći će nam da kreiramo vid individualne pomoći svakom detetu kojem je potrebna dodatna pomoć”, rekla je Korać.

Prema njenim rečima, rezultati koji budu u zelenoj zoni govoriće da je dete adekvatno zbrinuto od strane prijatelja, porodice, škole. Međutim, narandžasta i crvena zona ukazaće da je potrebno da se napravi neki individualni plan pomoći, za šta je potrebna saglasnost roditelja.

“Ako se nađe u narandžastoj zoni, dete će moći da razgovara sa pedagogom i psihologom u školi ili sa nekim u stručnom savetovalištu, dok će crvena zona podrazumevati upućivanje na neke druge instance lečenja mentalnog zdravlja”, navela je Koraćeva.

Upitnik će biti podeljen svim školama koje su izgubile đake, i za to će nam biti potrebna podrška nastavničkog veća i uprave škole kao i saglasnost roditelja. Važno nam je da roditelji budu saveznici kako bismo došli do najboljih i najkompetetnijih rešenja za sve izazove, rekla je Korać.

Hana Korać, podseća da od tragedija 3. i 4. maja stručnjaci kontinuirano pružaju psihosocijalnu podršku u Beogradu, Mladenovcu, Smederevu, Lazarevcu i Pančevu, kao i tokom celog leta na različitim punktovima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: