Podeli vest

Na svečanosti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da program stipendiranja ima cilj da spreči odliv naučnih kadrova iz nase zemlje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ružić diplomci
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/

Studenti doktorskih akademskih studija, njih 143, dobili su danas ugovore o stipendiranju kojima se pruža podrška njihovom usavršavanju i uključivanju u naučnoistraživački rad.

Na današnjoj svečanosti u Palati Srbija ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da program stipendiranja mladih ima cilj da spreči odliv naučnih kadrova iz nase zemlje, ali i da podstakne njihovo učešće u naučnoistraživačkom radu.

Ministar je rekao da je ovo 22. generacija doktorskih akademskih studija koju stipendira resorno ministarstvo.

“Ova podška obuhvata mesečnu stipendiju za doktorante u iznosu od 50.000 dinara i dodatnih 7.000 dinara i na ovaj način podrška je zaokružena, jer pored stipendije obezbeđujemo da talantovani doktoranti razvijaju praktična znanja u naučnom okruženju”, kazao je Ružić.

Ružić je naveo da su se na konkurs prijavila 322 studenta doktorskih studija iz cele zemlje, a da je stipendiju dobilo 143.

Dodao je da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja svake godine obezbeđuje sredstva za stipendiranje 200 studenata doktorskih studija, kao i materijalne troškove njihovog uključivanja u rad naučnoistraživačkih organizacija.

“Uz stipendiranje, finansijski se podržavaju i aktivnosti vezane za studiranje i usavršavanje studenata master i doktorskih studija, kao što je učešće na naučnim skipovima u zemlji i inostranstvo, kao i troškovi prijava, završene izrade i odbrane doktorskih disertacija”, naveo je Ružić.

Ministar je istakao da resorno ministarstvo petu godinu zaredom pruža podršku studentima doktorskih studija kroz poseban program zapošljavanja studenata u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: