Podeli vest

Nova studija Oksford univerziteta pokazala je da su deca koja su dojena 12 meseci ili duže imala bolje rezultate na testiranjima

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

deca
Foto: Pixabay

Deca koja su duže dojena razvijaju bolje verbalne i kognitivne veštine, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu analizirali su podatke o 7.855 beba rođenih između 2000-2002, koje su praćene do 14. godine u okviru Milenijumske kohortne studije UK.

Otkrili su da su oni koji su bili duže dojeni imali bolje rezultate na nizu testova napravljenih u dobi od 5, 7, 11 i 14 godina.

Prethodne studije su otkrile povezanost između dojenja i standardizovanih rezultata testova inteligencije; međutim, o uzročno-posledičnoj vezi se još uvek raspravlja. Poboljšani kognitivni ishodi mogu se potencijalno objasniti drugim karakteristikama -;kao što su socioekonomija i inteligencija majke -; žena koje doje svoje bebe.

Na rezultate nisu uticale kognitivne sposobnosti majke ili socioekonomski status.

Za studiju, istraživači su grupisali decu prema tome koliko su dugo bila dojena kao bebe – od manje od dva meseca do više od 12 meseci.

Sproveli su testove koji su merili dečji rečnik, verbalno rezonovanje i veštine čitanja i koliko dobro mogu da se izraze. Deca su takođe procenjena na veštine rešavanja prostornih problema.

Oni koji su dojeni 12 meseci ili duže imali su veći rezultat u svim testovima do 14 godina.

Autori studije su rekli da su razlike u rezultatima testova između grupa „male za pojedinačno dete, ali mogu biti važne na nivou populacije“, prenosi Indipendent.

“Postoji određena debata o tome da li dojenje bebe u dužem vremenskom periodu poboljšava njihov kognitivni razvoj. U Ujedinjenom Kraljevstvu, žene koje imaju više obrazovnih kvalifikacija i ekonomski su u prednosti imaju tendenciju da doje duže. Osim toga, ovo grupa ima tendenciju da dobije više rezultata na kognitivnim testovima. Ove razlike mogu da objasne zašto bebe koje doje duže imaju bolji rezultat u kognitivnim procenama. Međutim, u našoj studiji smo otkrili da čak i nakon uzimanja ovih razlika u obzir, deca koja su dojila duže postižu bolji rezultat u kognitivne mere do 14 godina, u poređenju sa decom koja nisu bila dojena. Ova razlika može izgledati mala za pojedinačno dete, ali može biti važna na nivou populacije.”, dodali su autori, a prenosi News Medical


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: