Podeli vest

Novac je često tačka spoticanja u svim, pa i u bračnim odnosima, pa čak i kada mislite da ga koristite za sjajnu namenu poput venčanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

venčanje
Foto: Shutterstock

Studija koja je objavljena u Social Science Research Network pokazala je da što više novca potrošite na venčanje, to su veće šanse da se razvedete. Oni koji troše do 1000 evra za svoje venčanje, imaju 53 odsto manje šanse da se razvedu od onih koji taj iznos pređu.

Psiholozi se dalje, nažalost, nisu bavili analizom ove teme, ali druge studije jesu pokušale da nađu odgovor na pitanje kakva je veza između braka i novca.

Šta su te studije pokazale?

Neki ljudi smatraju da novac može učiniti da problemi nestanu, ali kada je u pitanju brak, to nije uvek tačno.

U stvari, istraživanje koje je analiziralo različite komponente braka otkrilo je da, iako novac može biti od pomoći u brakovima, može na kraju da napravi više štete nego koristi – posebno ako umom jednog partnera dominira novac.

Studija iz 2014. godine otkrila je da žene koje su bile fokusirane na bogatstvo svog partnera imaju 60 posto veće šanse da se razvedu.

Da bi dobili rezultate studije, istraživači su ispitali različite aspekte 3.000 bračnih parova u SAD, uključujući metriku venčanja, prihode, religiju i važnost izgleda za pojedince. Autori studije su pokušali da odrede najveće uzroke razvoda – od kojih je jedan, kako su saznali, bila preokupacija žene bogatstvom.

sta studija pokazala je ipak, da su razvodi među bogatima ređi, nego kod siromašnih

U potrazi za rešenjem koje bi smanjilo stopu razvoda brakova kod siromašnih, amerikanci su uradili novu studiju i došli do sledećih rezultata.

Ako bi se minimalna cena rada povećala samo za jedan dolar ili oko sto dinara po satu, stopa razvoda bi opala za 18 posto.

Zaključak svih studija je da novac može da olakša bračni život, ali ukoliko se bilo ko od partnera striktno fokusira na ovaj segment braka, šanse za razvod rapidno rastu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: