Američka studija utvrdila je optimalno vreme za vakcinaciju protiv gripa. Jedan mesec se posebno istakao.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

vakcina
Foto: Shutterstock

Epidemija gripa je u opadanju, ali je i dalje aktivna. Da biste se zaštitili, preporučuje se vakcinacija protiv gripa svake godine kako biste bili imunološki pripremljeni u slučaju infekcije. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju vakcinaciju u septembru ili oktobru.  Jedan od razloga zašto je vreme vakcinacije toliko osetljivo je taj što imuni sistem reaguje na vakcinu i proizvodi antitela. Ako se osoba vakciniše prerano, njen imunitet može oslabiti na vrhuncu sezone gripa. Ako čekate predugo, vaše telo možda neće imati dovoljno vremena da izgradi imunitet da bi se zaštitilo od vršnih infekcija. 
Vakcinacija se posebno preporučuje za rizične grupe, uključujući decu od 6 meseci i više. Brojne studije su takođe pokazale da je grip blaži kod vakcinisanih, odnosno sa manje komplikacija nego kod nevakcinisanih, prenosi Heute.

Nedavna studija u SAD otkrila je upečatljiv obrazac: deca rođena u oktobru imaju veću verovatnoću da će biti vakcinisana protiv gripa i manje je verovatno da će se razboleti nego njihovi vršnjaci rođeni u drugim mesecima.

Najmanja je verovatnoća da će deca u oktobru dobiti grip

Za ovu studiju, naučnici sa Harvardske medicinske škole analizirali su anonimne evidencije zdravstvenog osiguranja više od 800.000 dece uzrasta od 2 do 5 godina u Sjedinjenim Državama. Ova deca su vakcinisana protiv gripa između avgusta i januara između 2011. i 2018. godine. Rezultati su pokazali da je oktobar najčešći mesec u kojem su deca vakcinisana i da su deca rođena u tom mesecu imala najmanju stopu dijagnoza gripa.

Foto:Pixabay

Tako je 2,7 odsto dece rođene i vakcinisane u oktobru

„Postoje mnoge varijable kada je u pitanju vreme i težina sezone gripa ili rizik da se neko razboli, a mnoge od njih su van naše kontrole“, rekao je Anupam Jena, stariji autor studije. „Jedna stvar nad kojom imamo određenu kontrolu je vreme vakcinacije i izgleda da je oktobar zapravo najbolji mesec za decu da se vakcinišu protiv gripa.

Toliko zaista traje infekcija gripom

U prethodnoj studiji objavljenoj u Nev England Journal of Medicine 2020. godine , Jena i Vorsham su dokumentovali kako mesec rođenja određuje verovatnoću da će deca čak dobiti vakcinu protiv gripa. Mala deca u Sjedinjenim Državama obično imaju godišnje projekcije oko svojih rođendana. Ovo je takođe kada primaju većinu svojih vakcina. Deca koja imaju rođendane u proleće ili leto često ne dobijaju vakcinu protiv gripa jer nije dostupna u njihovoj godišnjoj poseti i mnogi roditelji zbog toga ne putuju posebno.

„Ova studija može pomoći ljudima da odrede najbolje vreme za vakcinaciju dece protiv gripa – posebno za one koji nisu rođeni u oktobru“, rekao je Kristof Voršam, koji je vodio studiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: