Deca “jedinci” se često etiketiraju kao sebična i asocijalna. Dokazano je da razlike prema braći i sestrama nisu toliko velike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Deca bez braće i sestara su asocijalna, ne mogu da dele, razmažena su i ionako pomalo čudna: takve predrasude su dugo trajale. To je delimično zato što su velike porodice – obično sa više od dvoje dece – bile uobičajene. Svako ko je imao samo jedno dete ispao je iz norme. Mnoge od ovih predrasuda su sada opovrgnute naučnim istraživanjima. I neke prednosti su takođe izašle na videlo.

Odnos sa roditeljima

Jedinici često održavaju bliži odnos sa roditeljima, pokazalo je istraživanje razvojnog psihologa Tonija Falboa. To je delimično zato što uživaju u nepodeljenoj pažnji svojih roditelja, što može ojačati emocionalnu vezu. Dinamika odnosa između roditelja i samo dece često je intenzivnija nego u porodicama sa više dece . To je potvrdila i novija studija Univerziteta u Frankfurtu .

Akademsko postignuće i motivacija

Samo deca često pokazuju veću motivaciju za postizanje, što može dovesti do toga da budu bolji u školi, a kasnije i uspešniji u karijeri, otkrila je to i istraživačica Falbo u svojoj studiji. Prema mišljenju stručnjaka, to bi se moglo objasniti činjenicom da roditelji samo dece mogu da koncentrišu svoja sredstva i očekivanja na jedno dete, što povećava akademsku podršku. Novac takođe može igrati ulogu u ovom pogledu: roditelji jedinog deteta moraju da finansiraju samo jednu obrazovnu stazu.

Socijalni i emocionalni razvoj

Iako se nekada verovalo da samo deca mogu biti u nepovoljnom položaju u svom društvenom razvoju, studije – poput onih sociologa Džudit Blejk – pokazuju da samo deca razvijaju slične društvene veštine kao braća i sestre. Pošto samo deca nemaju automatski uvek drugo dete u blizini da se igraju, ona uče da se slažu sama. Često im je lakše da budu zauzeti i stoga su nezavisniji u organizovanju svog slobodnog vremena.

To znači da sami mogu bolje da uče i igraju, što, između ostalog, znači i da su samostalniji. I često kreativniji: ovo je otkrio kineski istraživački tim . Međutim, ista studija je takođe došla do zaključka da su samo deca manje voljna da se slažu sa drugim ljudima.

Foto: Pixabay

Odnosi sa braćom i sestrama

Dok braća i sestre mogu da uče jedni od drugih i na taj način razviju visok nivo socijalnih veština, samo deca imaju prednost da ne pate od negativnih efekata ako je odnos braće i sestara neharmoničan. Studija Univerziteta Birmingem u Juti (SAD) pokazala je da braća i sestre pokazuju više saosećanja i da su više posvećeni drugima, ali tenzije između braće i sestara takođe mogu dovesti do negativnih emocionalnih stanja, pa čak i depresije.

Nije tako velika razlika

Ovi nalazi istraživanja pokazuju da razlike između samo dece i braće i sestara nisu toliko izražene kao što se često pretpostavlja. Razvoj deteta zavisi od mnogo više faktora od toga da li imate braću i sestre ili ne.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: