Podeli vest

Farmaceutske kompanije prodaju lekove za dijabetes po ceni skoro 400 puta većoj od nivoa neophodnog za ostvarivanje profita, navodi se u novoj studiji organizacije Lekari bez granica (MSF).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

U studiji, objavljenoj u časopisu Američkog medicinskog udruženja (JAMA) Netvork Open, takođe se ističe da bi moderne insulinske olovke mogle da se koriste čak i u zemljama sa niskim prihodima ako farmaceutske kompanije “stave ljude ispred svog astronomskog profita”.

Prema računici Lekara bez granica, jedna insulinska olovka bi mogla da se prodaje sa profitom za samo 0,94 dolara, ali se njene cene kreću od 1,99 do 90,69 dolara.

Istraživači pozivaju kompaniju Novo Nordisk, proizvođača leka za dijabetes Ozempik, kao i firmu Eli Lili koja proizvodi lek Trulisiti, da odustanu od kontrole nad ovim lekovima i dozvole da ih proizvodi više firmi širom sveta, prenosi Gardijan.

“Novi lekovi su apsolutna promena za ljude koji žive sa dijabetesom, ali se oni drže van domašaja stotina miliona ljudi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima”, navodi farmaceuska koordinatorka u Lekarima bez granica i jedna od autora studije, Krista Sepuh.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: