Podeli vest

Naučnici s Notingam Trent univerziteta u saradnji s MRC Harvelom otkrili su da mutacija gena ZFHX3, za koju se veruje se javlja u samo četiri odsto populacije, može pomoći u borbi protiv morbidne gojaznosti, prenosi Skaj Njuz.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Istraživači su, kroz eksperimente na miševima, pronašli da mutirani gen utiče na hipotalamus, koji reguliše apetit, unos hrane, glad i žeđ, tako što deluje na funkcije ostalih gena u toj regiji mozga. “Postoji velika genetska komponenta koja se odnosi na naš apetit i rast, ali je ne razumemo u potpunosti.

Ukoliko shvatimo šta se događa kod osoba koje imaju mutaciju, moći ćemo da istražimo nove potencijalne ciljeve za gubitak prekomerne težine”, rekla je doktorka Rebeka Dambel, istraživačica na Univerzitetu u Notingamu.

Istraživanje je pokazalo da su miševi s mutacijom unosili 12 odsto manje hrane, kao i da su imali kraću dužinu tela i niže nivoe insulina i leptina, hormona koji pomaže pri regulaciji telesne težine. Takođe, miševi s nižim nivoom insulina imaju zdraviju regulaciju šećera u krvi i samim tim su manje skloni srčanim oboljenjima i dijabetesu drugog tipa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: