Nova studija koja je obuhvatila preko 700.000 američkih veterana izveštava da osobe koje usvoje osam zdravih životnih navika do srednjeg doba mogu očekivati da žive znatno duže u poređenju sa onima koji imaju malo ili nijednu od ovih navika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

beograd ljudi
Foto: Shutterstock

Prema rezultatima ove studije, muškarci koji usvoje svih osam navika sa 40 godina bi, prema predviđanjima, živeli prosečno 24 godine duže u poređenju sa muškarcima koji nemaju nijednu od ovih navika.

Kod žena, usvanje svih osam zdravih navika i značilo bi život duži za 21 u poređenju sa ženama koje nemaju nijednu od ovih navika.

Za početak, važno je reći da nije potrebno usvojiti svih osam navika, dovoljno je prihvatiti nekoliko za deceniju života duže.

Osam zdravih navika su: fizička aktivnost, odsustvo zavisnosti od opijata, cigareta, upravljanje stresom, zdrava ishrana, odsustvo prejedanja, dobra higijena spavanja i pozitivni društveni odnosi.

“Bili smo zaista iznenađeni koliko se može dobiti usvajanjem jednog, dva, tri ili svih osam faktora životnog stila. Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da je usvajanje zdravog načina života važno kako za javno zdravlje, tako i za lično blagostanje. Što pre, to bolje, ali čak i ako napravite samo malu promenu u svojim 40-im, 50-im ili 60-im godinama, i dalje je korisno”, izjavila je Xuan-Mai T. Nguyen, specijalista za nauku o zdravlju u Ministarstvu za veterane, prenosi NewsMedical.

Život najviše skraćuju ove navike

U celini, rezultati su pokazali da niska fizička aktivnost, korišćenje opijata i pušenje imaju najveći uticaj na dužinu života; ovi faktori bili su povezani sa oko 30-45% većim rizikom od smrti tokom perioda studije.

Stres, prekomerno konzumiranje alkohola, loša ishrana i loša higijena spavanja bili su svaki povezani sa oko 20% povećanim rizikom od smrti, dok nedostatak pozitivnih društvenih odnosa povećava rizik od smrti za 5%.

Prema istraživačima, ovi rezultati naglašavaju ulogu faktora životnog stila u doprinosu hroničnim bolestima kao što su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti koje dovode do prevremenog invaliditeta i smrti.

Rezultati takođe pomažu da se kvantifikuje stepen u kojem usvajanje zdravih životnih navika može pomoći ljudima da smanje rizik od ovakvih bolesti i žive duže.

Kao opservaciona studija, istraživanje ne dokazuje definitivnu kauzalnost, napomenula je Nguyen. Međutim, rezultati se slažu sa sve većim brojem istraživanja koja podržavaju ulogu faktora životnog stila u prevenciji hroničnih bolesti i promovisanju zdravog starenja.

Za studiju, naučnici su koristili podatke iz medicinske dokumentacije i upitnika prikupljenih između 2011. i 2019. godine od 719.147 osoba upisanih u Program milion veterana Ministarstva za veterane, veliko, nacionalno reprezentativno istraživanje američkih veterana.

Analiza je uključila podatke o odraslima starosti od 40 do 99 godina i obuhvatila je 33.375 smrtnih slučajeva tokom praćenja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!