Podeli vest

Najnovija studija otkriva da čak i osobe koje redovno vežbaju zbog dugog sedenja mogu imati ozbiljnih zdravstvenih problema. Ključ preventive je u srazmeri sedenja i fizičke aktivnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

stres posao
Foto: Shutterstock

Dugotrajno sedenje povećani rizik od srčanih bolesti. To se događa zato što sedenje dovodi do smanjenja protoka krvi i povećava krvni pritisak. Dodatno, može uticati na cirkulaciju krvi u telu, posebno u nogama. To može dovesti do oticanja, grčeva i drugih problema sa nogama.

Studije pokazuju i da dugotrajno sedenje može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. To se događa zato što sedenje dovodi do smanjenja proizvodnje insulina, koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi.

Najnovija studija ispitivala je uticaj i povezanost dugog sedenja i moždanog udara.

Direktorika odeljenja za moždani udar u Mayo klinici dr. Kara Sands otkrila je rezultate nedavnog istraživanja objavljeng u Journal of the American Heart Association koje je zdravlje mozga dovelo upravo u vezu sa dugim sedenjem.

– Nije važno samo koliko kilometara protrčite, idete li u teretanu ili na pilates. Morate biti svesni i koliko vremena u danu provedete sjedeći; za radnim stolom, u školi ili na poslu ili ispred televizije. – rekla je dr. Sands o studiji u kojoj se pokazalo da su najmanje fizički aktivni pojedinci, a koji su uz neaktivnost dnevno i sedili osam ili više sati, imali čak četiri puta veće šanse za moždani udar.

Iznenađujuće je to što su svi ispitanici bili mlađi od 60 godina, pa dr. Sands kaže kako se nada da će rezultati više mladih ljudi navesti da obrate pažnju na rizik od moždanog udara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: