Podeli vest

Istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini pokazala je da su srednjoškolci iz većih porodica imali nešto lošije mentalno zdravlje od onih iz manjih porodica.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pexels

Najveći uticaj je primećen u porodicama sa više dece rođene u razmaku od manje od godinu dana.

Uzorak je obuhvatio 9.100 učenika osmog razreda u SAD i 9.400 u Kini, sa prosečnom starošću od 14 godina, a istraživači su im postavljali niz pitanja o njihovom mentalnom zdravlju.

Profesor sociologije na Državnom univerzitetu u Ohaju Dag Dauni rekao je da su prethodne studije na tom polju otkrile mešovitu sliku pozitivnih i negativnih faktora za decu sa više braće i sestara. On je naveo da tinejdžeri prolaze gore kada su njihova braća i sestre sličnih godina.

“Ako o roditeljskim resursima razmišljate kao o piti, to znači da će jedno dete dobiti sve kolače. Ali kada dodate više braće i sestara, svako dete dobija manje resursa i pažnje od roditelja, a to može uticati na njihovo mentalno zdravlje”, rekao je Dauni, prenosi Gardijan.

Studija je pokazala da tinejdžeri sa najboljim mentalnim zdravljem potiču iz porodica sa najvećim socioekonomskim prednostima.

U SAD su to najčešće bile porodice sa samo jednim ili dvoje dece, a u Kini porodice sa jednim detetom.

U skladu sa kineskom politikom jednog deteta, oko trećine kineske dece bila su jedinci, u poređenju sa 12,6 odsto dece u SAD. Raniji Daunijev rad je pokazao da su se deca sa više braće i sestara bolje slagala sa drugima u vrtiću i da je manja verovatnoća da će se razvesti u kasnijem životu, možda zato što su već imala određeno iskustvo u uspostavljanju bliskih odnosa.

U međuvremenu, studija iz 2016. na više od 100.000 norveške dece otkrila je bolje mentalno zdravlje u većim porodicama. Kineski tinejdžeri bez braće i sestara najbolje su prošli po pitanju mentalnog zdravlja.

U SAD je otkriveno da deca koja nisu imala braće i sestara ili samo jednog imaju slično mentalno zdravlje. Rezultati su bili lošiji kod tinejdžera sa više braće i sestara, a veći uticaj na mentalno zdravlje primećen je kod tinejdžera sa starijom braćom i sestrama, i kada je veoma mala razlika u godinama između braće i sestara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: