Podeli vest

Američka studija o uticaju svemirskih letova sugeriše da su žene otpornije od muškaraca na uslove u svemiru i da se brže oporavljaju kada se vrate na Zemlju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Nalazi su preliminarni, ne samo zato što je proučavan mali broj žena astronauta, ali ako se trend potvrdi, mogao bi se pokazati važnim za programe oporavka astronauta i odabir posada za buduće misije na Mesec i šire.

Predvođen Kristoferom Mejsonom, profesorom fiziologije na fakultetu Weill Cornell Medicine u Njujorku, tim istraživača je ispitao kako je imuni sistem reagovao na let u svemir kod dva muškarca i dve žene koji su leteli oko Zemlje kao civili u misiji SpaceX Inspiration4 2021. i uporedio nalaze sa podacima 64 druga astronauta.

Studija je pokazala da je aktivnost gena bila više poremećena kod muškaraca nego kod žena i da je trebalo duže da se vrati u normalu kod muškaraca kada se vrate na Zemlju.

Jedan protein koji je pogođen bio je fibrinogen, koji je ključan za zgrušavanje krvi, prenosi Gardijan.

”Dosadašnji zbirni podaci ukazuju da je regulatorni i imuni odgovor gena na let u svemir osetljiviji kod muškaraca“, zaključili su naučnici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Naučnici su istakli da bi otkriće moglo na utiče na izbor posade, odnosno da bi naredne misije mogle da uključe veći broj žena astronauta.

Nejasno je zašto bi žene mogle biti otpornije na svemirske letove od muškaraca, ali Mejson je rekao da bi to što su u stanju da se nose sa zahtevima trudnoće moglo pomoći.

”Mogućnost da tolerišete velike promene u fiziologiji i dinamici tečnosti može biti odlična za upravljanje trudnoćom, ali i za upravljanje stresom svemirskog leta na fiziološkom nivou“, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…