Podeli vest

Drevni stereotip da je lov u praistorijskim vremenima bio posao rezervisan isključivo za muškarce je izgleda demantovan, pošto nova studija sugeriše da se lovom bavilo gotovo 80 odsto žena, piše londonski Tajms.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

praistorija
Foto: Pixabay

Profesorka Kara Vol Šefler sa Unvierziteta Sijetl Pacifik, koja je vodila istraživanje, rekla je da su žene obično bile veoma sposobne, a da su bake bile među najboljim lovcima u selu.

Ona je navela da studija potkopava narativ o muškarcu kao lovcu, za koju navodi da je bio neopravdano uticajan u naučnim krugovima, ali i u društvu u celini.

“Mit o muškarcu kao lovcu navodno opisuje podelu rada u ljudskim grupama za preživljavanje, pri čemu muškarci love, a žene sakupljači”, rekla je Vol Šefler. Ona je dodala da uvek kada se muškarci opisuju kao “agresivni, jaki, dominatni”, koristi se narativ o muškarcu kao lovcu koji sugeriše da su oni evoluirali tako da se ponašaju agresivno jer ih je to činilo boljim lovcima.

“Ovo se i dalje redovno pojavljuje u našem društvu”, istakla je profesorka.

Ona i njene kolege su analizirale opise, koji datiraju iz 1800-ih godina, skoro 400 zajednica lovaca-sakupljača, od čega za 63 zajednice postoje detalji o tome na koji način su zadaci bili podeljeni između polova. Za 50 zajednica, odnosno u 79 odsto slučajeva, postojali so podaci o ženama lovcima, a u studiji se napominje da su se računali samo primeri kada su žene lovile sa namerom, a ne ukoliko bi slučajno ulovile plen.

Dodaje se da žene nisu bile ograničene na lov manjih životinja, već da su bile sposobni lovci širom sveta, s obzirom na to da je studija proučavala lovce-sakupljače u Americi, Africi, Evroaziji, Australiji i Okeaniji.

“Prikupljeni podaci o ženama lovcima direktno se suprotstavljaju tradicionalnoj paradigmi da su žene bile isključivo sakupljači, a muškarci lovci”, zaključuju Vol Šefler i njeni koautori u radu objavljenom u časopisu PLOS One.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: