Unošenje računarske lozinke tokom ćaskanja preko Zuma moglo bi da omogući sajber-napad, budući da veštačka inteligencija (AI) može da utvrdi koji tasteri se pritiskaju prisluškivanjem zvuka kucanja, pokazali su rezultati studije, objavljene u okviru Evropskog simpozijuma o radionicama o bezbednosti i privatnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tastatura

Stručnjaci kažu da, kako se alati za video konferencije poput Zuma sve više koriste, a uređaji sa ugrađenim mikrofonima postali sveprisutni, tako je porasla i opasnost od sajber-napada zasnovanih na zvukovima, preneo je Gardijan.

Istraživači navode da su sami kreirali sistem, koji može da odredi koji tasteri se pritiskaju na tastaturi laptopa sa više od 90 odsto preciznosti, samo na osnovu zvučnih snimaka.

“Mogu da vidim tačnost ovakvih modela, a takvi napadi se povećavaju“, rekao je koautor studije na Univerzitetu u Sariju dr Ehsan Toreini.

On je dodao da pametni uređaji koji nose mikrofone postaju sve češći u domaćinstvima. Istraživanje otkriva kako su Toreini i kolege koristili algoritme mašinskog učenja da kreiraju sistem koji može da identifikuje koji tasteri se pritiskaju na laptopu na osnovu zvuka.

Studija izveštava kako su istraživači pritisnuli svaki od 36 tastera na uređaju MacBook Pro, uključujući sva slova i brojeve, 25 puta zaredom, koristeći različite prste i različitim pritiskom.

Zvukovi su snimljeni i preko Zum poziva i na pametnom telefonu postavljenom na maloj udaljenosti od tastature.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: