Podeli vest

Istaknutim stvaraocima, humanistima i vizionarima večeras su na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljene nagrade Fondacije “Braća Karić”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Za izuzetan doprinos kulturi nagradu Fondacije dobio je glumac Miloš Biković, a kazahstanski pevač Dimaš Kudajbergen nagrađen je kao “arhitekta muzičkih mostova jedinstvenog muzičkog identiteta”.

Nagrada za jačanje demokratije, mira, saradnje i prijateljstva među narodima dodeljena je doajenu svetske diplomatije Budimiru Lončaru, a nagrade za naučni i istraživački rad i tehnološke inovacije profesorima Jasmini Vujić i Svenu Maričiću.

Za humanitarne aktivnosti Fondacija je nagradila profesora Ćing Manhoua.

Fondacija je dodelila nagradu za vrhunska dostignuća u sportu Bogdanu Bogdanoviću, a nagrade za novinarstvo japanskom kulturnom aktivisti i leksikologu Tatsujo Hiranu, kao i novinaru Džonu Bosniću.

“Ova nagrada je pravo iznenađenje. Povratak u domovinu je bio dug put, ne samo fizički već kulturno i psihički. Ovu nagradu posebno cenim zbog istorije same porodice Karić i primera koji su dali ovde u Srbiji. Živela Srbija i naše srpsko srce Kosovo”, rekao je Bosnić nakon što je primio nagradu.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ


Hirano je kazao da u Japanu postoji reč “ongaeši” koja izražava duh uzajamnog pomaganja.
“U Srbiji živim 13 godina. Mnogi ljudi ovde su mi pomogli na razne načine. Mnogo sam dobio i mnogo i vratio. Daću sve od sebe da nastavimo da radimo i širimo mostove prijateljstva između Srbije i Japana”, rekao je Hirano.

Bogdanović se prisutnima obratio putem video poruke i izrazio veliku zahvalnost na nagradi koja mu je dodeljena.

Jasmina Vujić, koju je Fondacija najavila kao “sprsku Mariju Kiri” obratila se putem video linka, i rekla da je za nju izuzetno velika čast da bude dobitnik ovako velike nagrade.

“Zato što dolazi iz moje zemlje i od Findacije koja predstavlja tradicionalnu Srbiju i tradicionalne porodične vrednosti, što i sama zastupam”, rekla je Vujić.

Biković se zahvalio porodici i Fondaciji Karić posebno jer je, kako je rekao, večeras okupila ljude oko nekih lepih vrednosti.

“Zato što je okupila ljude među kojima mi je čast da budem večeras. Posebno je lepo kada te prepoznaju u tvom selu, a ne samo negde napolju i posebno je lepo kada se to dešava dok se svet sve više polarizuje i deli, a mi smo se okupili da podelimo nešto lepo”, rekao je Biković.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ


Kudajbergen rekao je da je velika čast biti dobitnik ovakve nagrade i zahvalio se na prepoznavanju njegovog rada i doprinosa u svetu umetnosti i kulture.

U ime Branimira Lončara obratio se njegov prijatelj Dejan Jović koji je rekao da je Lončar sa velikim uzbuđenjem i zahvalnošću primio vest da je nagrađen.

“Žao mi je što nisam danas tu u Beogradu. Čast koja i mi je ukazana ovom nagradom veća je u tome što ona apostrofira ključne vrednosti u mom životu”, preneo je Jović poruku Lončara.

Fondacija ove nagrade dodeljuje 26. put po redu, a kako su naveli ranije dobitnici su pojedinci koji svojim delima stvaraju bolju budućnost Srbije, Evrope i sveta.

Nagrade su večeras dodelili Dragomir, Tara i Simona Karić i Luka Lazarević, a svečanost je završena himnom porodice Karić “Srbijo majko”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ