Podeli vest

Šumadija je svrstana među “Deset vinskih regija Centralne i Istočne Evrope koji bi mogli da prijatno iznenade u 2024” i koje vredi posetiti, objavio je poznati vinski sajt Winesofa.eu .

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pexels

Kao adut za posetu ovoj regiji, kako je navedeno u objavljenom članku je njen veliki vinski i turistički potencijal, kao i istorijski značaj vinske Šumadije.
“Šumadija nije najvažnija vinska regija u Srbiji. Nije ni najveća. Nije ni najpoznatija niti sa najdužom istorijom. Možda nije ni najlepša. U blizini nema velikih gradova. Beograd je udaljen 70 kilometara, ali se brdskim putevima sporo vozi. Pa ipak većina Srba je privržena Topoli i Oplencu. Zašto? Tu je kralj Petar I osnovao vinariju, pored koje se nalaze i velika crkva i mauzolej, stvorivši mesto za svojevrsna hodočašća tokom kojih možete posetiti i nekadašnju kraljevsku vinariju”, piše u članku.


Dodaje se da je “recept” za čuvena vina tog vremena sačuvao poslednji vinar i preneo ga na prvu privatnu vinariju koja je pokrenuta posle promene režima, Aleksandrović.
“Topola je šarmantan grad, sa Crkvom Svetog Đorđa i Mauzolejem Karađorđevića na vrhu Oplenca koje morate videti, a pored, u centru grada, u šarmantnoj staroj vili, grad ima kafić i vinoteku, samo sa vinima iz regiona”, navodi se.


U objavljenom tekstu su posebno preporučene vinarije Matijašević, Aleksandrović, Draganić i Arsenijević.


Urednik sajta Winesofa i autor teksta Danijel Erčej je pored Šumadije naveo i druge regije bivše Jugoslavije, koje bi mogle prijatno da iznenade u ovoj godini a među njima je Tikveš u Severnoj Makedoniji, Pelješac u Hrvatskoj, kao i Štajerska u Sloveniji i posebno istorijski grad Ptuj.


Među preporučenim manje poznatim vinskim regijama centralne Evrope nalaze se još i Lečinca u oblasti Bistrica u rumunskoj Transilvaniji, Modre hori u Češkoj, okolina Plovdiva u Bugarskoj, Lajtaberg u Austriji, Vilanj u Mađarskoj i Dolina tri reke u Slovačkoj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: