Podeli vest

Britanija zapada u “vladavinu rulje” i policija će učiniti više da zaštiti demokratiju države, rekao je premijer Riši Sunak, nakon što je britanska vlada najavila dodatna finansijska sredstva za zaštitu poslanika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Pool Photo via AP Paul Ellis (POOL)/Tanjug

“Postoji sve veći konsenzus da vladavina rulje zamenjuje vladavinu demokratije. I moramo zajedno, svi mi, to hitno da promenimo”, rekao je Sunak.

On je istakao da obrazac nasilnog ponašanja koji, kako tvrdi, ima za cilj da spreči zakonodavce da obavljaju svoj posao mora biti zaustavljen, prenosi Rojters.

Mnogi britanski zakonodavci suočili su se sa učestalim pretnjama od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, a neki su se plašili za svoju bezbednost ukoliko iznesu svoje stavove o sukobu u Pojasu Gaze.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije ranije je najavilo finansiranje u vrednosti od 31 miliona funti za dodatnu sigurnost poslanika i drugih zvaničnika.

Sunak je naglasio da bi novi demokratski policijski protokol podrazumevao
dodatne policijske patrole i jasno stavio do znanja da proteste u blizini kućama izabranih predstavnika treba tretirati kao pokušaje zastrašivanja.

Ovaj protokol takođe jasno stavlja do znanja da od sada policija treba da preduzme “dosledan i čvrst pristup” da zaštiti demokratske procese od zastrašivanja, ometanja i subverzije, dodao je Sunak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: