Podeli vest

Krunisanje novog monarha jedinstven je trenutak za našu zemlju, naglasio je Sunak.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bakingamska palata
Foto: Pixabay

Britanski premijer Riši Sunak saopštio je danas da će se krunisanje kralja Čarlsa III proslaviti dodatnim neradnim danom širom zemlje u ponedeljak, 8. maja, nedugo nakon same ceremonije krunisanja 6. maja, prenose britanski mediji.

Čarls (73) je automatski postao kralj nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete u septembru, ali velika ceremonija krunisanja za njega i njegovu suprugu Kamilu biće održana sledeće godine.

Krunisanje pokojne kraljice 1953. takođe je bilo razlog za dodatni neradni dan, a odobravanje jednog takvog dana u 2023. sledi tu tradiciju, saopšteno je iz kancelarije premijera, što će dati vremena porodicama i zajednicama da uživaju u istorijskom događaju.

“Krunisanje novog monarha jedinstven je trenutak za našu zemlju”, naglasio je Sunak.

“U znak počasti za ovu istorijsku priliku, sa zadovoljstvom mogu najaviti dodatni neradni dan za celo Ujedinjeno Kraljevstvo sledeće godine”, navodi se u izjavi premijera.

Ceremonija će biti održana u londonskoj Vestminsterskoj opatiji gde su se krunisali kraljevi i kraljice Engleske, a kasnije Britanije i Ujedinjenog Kraljevstva, od Vilijama Osvajača 1066. godine.

Čarls je 41. monarh u lozi koja vuče svoje poreklo od Vilijama, a on će biti najstariji monarh ikada krunisan. Ove godine Britanija je imala dva dodatna praznika, jedan za proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete u junu, a drugi na dan njene sahrane u septembru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ