Podeli vest

Vlada premijera Velike Britanije Rišija Sunaka potrošiće dodatnih pet milijardi funti (oko šest milijardi dolara) kako bi bile popunjene zalihe municije i finansirana sledeća faza pomorskog pakta sa SAD i Australijom (AUKUS), preneo je Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

britanija
Foto: Pixabay

Sunak, koji je trenutno u SAD, predstaviće svoj cilj da na duže staze budu povećani troškovi za vojsku u iznosu od 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Sunak je ocenio da je povećanje ulaganja u vojsku jedan od načina da se Britanija osigura da “više nikada ne bude ranjiva na akcije neprijateljskih snaga”, ali pojedinci iz redova Konzervativne stranke kažu da je potrebno duplo više uložiti u vojsku kako bi se podržala Ukrajina, a da se pritom Britanija ne ostavi ranjivom, navodi Rojters.

“U vreme kada situacija u svetu postaje zapaljiva, a takmičenje između zemalja intenzivnije, Britanija mora da bude spremna da čvrsto stoji na nogama. Utvrdićemo našu nacionalnu odbranu, od ekonomske bezbednosti, preko tehnoloških nabavnih lanaca i do obaveštajne ekspertize, tako da nikada više ne budemo ranjivi na akcije neprijateljskih snaga”, rekao je Sunak.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je ministar Ben Volas bio “oduševljen” ovom Sunakovom izjavom, posebno zato što ona dolazi u teškim ekonomskim vremenima.

Sunak je u nedelju razgovarao sa američkim zvaničnicima, a i danas će imati niz razgovora sa američkim i australijskim zvaničnicima, koji su takođe u Vašingtonu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: