Podeli vest

Evro je potonuo danas na petonedeljni minimum prema dolaru, a američka valuta istovremeno beleži novi najviši nivo u poslednih pet sedmica u odnosu na korpu glavnih rivala.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Shutterstock

Evro je potonuo danas na petonedeljni minimum prema dolaru, a američka valuta istovremeno beleži novi najviši nivo u poslednih pet sedmica u odnosu na korpu glavnih rivala.

Jedinstvena valuta evrozone našla se pod pojačanim pritiskom nakon najave Rusije da će krajem ovog meseca prekinuti na tri dana isporuke gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok 1 zbog radova na održavanju, što pogoršava energetsku krizu u regionu.

Evro se spustio jutros na azijskom trgovanju na samo 1,0026 dolara, prvi put od 15. jula, nakon čega se, prema poslednjim podacima, neznatno oporavio na 1,0040 dolara, izveštava Rojters.

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel izjavio je za list Rajnišen post da će nemačka privreda, koja je najizloženija poremećajima isporuka ruskog gasa, „verovatno” ući u recesiju tokom zime ako energetska kriza nastavi da se produbljuje.

Dodao je da uprkos sve verovatnijoj recesiji u Nemačkoj, Evropska centralna banka mora da nastavi da povećava svoje kamatne stope kako bi ukrotila inflaciju.

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara prema korpi šest vodećih svetskih valuta, porastao je danas na početku azijske sesije na 108,26 poena prvi put od 15. jula, pre nego što se spustio na 108,12 bodova.

Dolar je zabeležio prošle nedelje rast od 2,33 posto, što je njegov najbolji nedeljni učinak od aprila 2020, jer se sve veći broj zvaničnika američkih Federalnih rezervi (FED) izjašnjava za nastavak agresivnog pooštravanja monetarne politike da bi se zauzdala inflacija koja beleži 40-godišnji rekord.

Na tržištima novca se trenutno daju šanse od 46,5 odsto da će FED na sednici 21. septembra još jednom podići referentnu kamatu za 75 baznih poena, a 53,5 procenata tržišnih aktera vidi šanse za povećanje stope za 50 baznih poena.

Britnska funta beleži neznatno kretanje i trguje se za 1,18325 dolara, nedaleko od njenog petonedeljnog minimuma od 1,17925 dolara.

Što se azijski valuta tiče, kineski juan je pao na gotovo dvogodišnji minimum prema dolaru, nakon što je Narodna banka Kine snizila ključne kamatne stope u okviru niza mera monetarnog popuštanja s ciljem da podrži privredu čiju aktivnost podriva politika nultog kovida i kriza tržišta nekretnina.

Dolar je porastao na 6,8308 juana na trgovanju u kontinentalnoj Kini prvi put od septembra 2020, dok je na berzama izvan Kine dostigao 6,8520 juana.

U odnosu na japansku valutu, koja je izuzetno osetljiva na kretanje prinosa američkih državnih obveznica, dolar je ojačao na čak 137,44 jena, na najjači nivo od 27. jula.

(Kraj) / nma


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: