Podeli vest

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje zbog mogućih vremenskih nepogoda do 22. jula.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs/ Tanjug

nevreme
FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

“Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče (22.07.) očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku uz pojavu krupnog grada (pet cm u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (24 m/s), i izolovano i orkanske udare vetra (28 m/s)”, navedeno je u upozorenju.

RHMZ navodi da je tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine nepogoda je unapred teško odrediti pa će se iz tog razloga za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Kako je navedeno u sapštenju, danas se očekuje manji pad dnevnih temperatura, ali u petak i subotu u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje, ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni.

Ne postoji apsolutna zaštita od superćelijske oluje, ključna je informisanost

Meteorolog Goran Mihajlović izjavio je danas Tanjugu da je apsolutna zaštita od superćelijske oluje nemoguća zbog njene jačine, ali je ključna informisanost o tome kada i gde će se desiti nepogoda. Kada je reč o superćelijskoj oluji, Mihajlović kaže da je to zapravo tip olujno grmljavinske nepogode i to onaj najintenzivniji i najviši i po vremenskom trajanju i po intenzitetu.

“Kao što ste videli ova pojava koju smo zabeležili je počela u Sloveniji u ranim prepodnevnim satima, u popodnevnim satima zahvatila je Zagreb, preko cele Hrvatske, dakle putanja od gotovo 1.000 kilometara. Na tom putu superćelijska nepogoda je imala i nešto intenzivnije i manje intenzivne faze, ali u svakom slučaju dovoljno intezivne i razarajuće”, kazao je Mihajlović.

Ono što je uzrokuje nastanak superćelijske oluje, kako je objasnio, jeste sudar toplog i hladnog vazduha, različit smer vetra po visini, dovoljno vlage, velika razlika u temperaturi koja generiše izuzetnu energiju i vrtložna kretanja koja za posledice imaju olujni, a na momente i orkanski vetar. Ističe da je apsolutna zaštita od superćelijske oluje nemoguća, s obzirom da se radi o izuzetno snažnoj vremenskoj pojavi, već je ključna informisanost o tome kada i gde će se desiti nepogoda. Mihajlović je ocenio da se za ovu situaciju juče može reći da je savršeno prognozirana, i vreme, i početak, i trajanje, kao i sam intenzitet pojave.

“Štetu nije pravio grad u ovoj situaciji. Imali smo olujni i orkanski vetar koji je najviše štete načinio i u tom smislu ne možemo govoriti samo o protivgradnim raketama. Sama pojava grada jeste zabeležena u nekim delovima, ali nije bila tako značajna kao prošle nedelje, kada smo na području Vojvodine imali veću štetu od grada nego što je bilo od olujnog vetra”, naveo je meteorolog.

Kada je reč o ovakvim fenomenima, kaže da postoji zabeležena istorija merenja i da 150 godina meteorologije i podataka govori da je bilo sličnih vremenskih nepogoda, poput nevremena u Lazarevcu pre nekoliko godina, u mestu Šopići, kada je jedan šleper prevrnut od siline vetra, kao i manja tornada koja su se javljala u Vojvodini.

Mihajlović napominje da jedna od osnovnih karakteristika i obeležja globalnog porasta temperature i fenomena koji zovemo klimatske promene, jesu češće intenzivnije vremenske situacije. Intenzivni pljuskovi, olujni vetar, sam porast temprature, kako kaže, uslovljava to da je atmosfera sposobnija da primi više vlage, što znači intenzivnije padavine, više energije u atmosferi i onda kao posledica i ove upozoravajuće pojave. “Imali smo veoma kišni period i u maju i junu, kao jednu takođe ekstremnu pojavu u nekim mestima i do tri, četiri puta više padavina u odnosu na prosek.

Onda ovaj topli period nije neuobičajen, dakle nailazak hladnog vazduha na veoma toplu pregrejanu podlogu rezultira pojavom intenzivnih olujno-grmljavinskih nepogoda”, navodi on. Naglasio je da je na snazi još aktuelno upozorenje koje se odnosi do subote, kako na severne tako i na centralne krajeve, uz napomenu da će se hitna i ažurna upozorenja izdavati neposredno u periodu kada je moguće, odnosno sat ili dva unapred, kada bude uslova za konkretan razvoj i neku lokaciju.

“U narednom periodu nakon ovog nestabilnog vremena koje se očekuje do subote, u nedelju bi bilo pretežno sunčano i toplije, maksimalna tempratura između 30 i 32 stepena. Početak nedelje doneće topli talas odnosno visoke temperature. U utorak bi bilo između 35 i 40 stepeni, a nakon toga sredinom nedelje osveženje. Možemo reći da bi do kraja meseca maksimalni tempratura bila između 30 i 33 stepena i ne bi imali ekstremno visoke temprature”, najavio je Mihajlović.

Urednik portala VojvodinaMeteo i “lovac na oluje” Jovan Čabrilo objasnio je da prilikom “lova” na oluje, prvi potez koji je potrebno sprovesti određivanje koliko-toliko precizne lokacije gde bi mogao da se desi sam događaj, zatim priprema, prognoza i onda se prateći neke servise, gleda koliko je udaljena grmljavina od “lovaca” kako bi bili na bezbednoj distanci.

“Može se reći da je nevreme najviše pogodilo područje Srema, kada govorimo o Vojvodini. Ukoliko uključimo tu i ostatak Srbije onda svakako Mačva, zapadna Srbija, oni su bili prvi na udaru. Nevreme je stiglo negde oko 19 časova u te predele i kasnije se širilo prema centralnim i istočnim krajevima zemlje”, kazao je on.

Osnovna razlika između jučerašnje superćelijske oluje i nevremena 13. jula, kako kaže, jeste to što je 13. jula bilo prisustvo superćelije i na području Srbije, koje je produkovalo krupan grad veličine preko pet centimetara, što je bila glavna posledica tog olujnoj nevremena.

Ovog puta, navodi, superćelija koja je prelazila preko Hrvatske oslabila je dolaskom do naših krajeva i više poprimila neke karakteristike konektivnog linearnog sistema, čija je glavna karakteristika olujni i orkanski vetar, koji je ovog puta naneo značajnu materijalnu štetu.

“Kod nas se u poslednjem vreme dosta olako upotrebljava taj izraz superćelija, verovatno zato što to ljudima zvuči nekako veliko i jako. Mislim da juče nismo imali superćeliju ovde kod nas, ali bez obzira na to, i drugi sistemi mogu da nam nanesu značajne materijalne štete, čak i ljudska žrtve. Za superćeliju je potrebno mnogo parametara da se poklopi da bi došlo do njenog formiranja”, zaključio je on. Kod konektivnih dešavanja u odnosu na slojastu oblačnost, Čubrilo napominje da je teže predvideti tačno vreme i tačnu lokaciju događanja, ali je moguće prediveti nepogodu u prilično dobroj meri.

“Ja svakako predlažem svima da slede zvanična upozorenja od strane RHMZ-a zato što smo u nekom proteklom periodu imali neka manje validna upozorenja. Onda se to nešto ne desi što bude plasirano u javnosti i ljudi manje ozbiljno shvataju ova prava upozorenja, kakva smo imali i za 13. jul i za jučerašnji dan”, ocenio je on.

Kada je reč o superćeliji, bitno je prisustvo mlazne struje odnosno smicanje vetra, koja kada se poklopi sa velikom količinom energije u atmosferi, stvara potencijal za nastanak superćelijskih nepogoda.

Supružnici povređeni nakon što je stablo palo na njihov automobil

Supružnici D.R. (61) i D.R. (54) su povređeni sinoć kada je usled nevremena na Babinom zubu stablo palo na njihov auto, rečeno je Tanjugu u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

D.R. je zadobio višetruke prelome i povredu jetre i on je nakon dijagnostike smešten u šok odeljenje klinike za anestezijuu.

Njegova supruga D.R. zadobila je prelome dva rebra, potkolenice, butne kosti i kontuziju pluća i ona je primljena na ortopediju.

Srbija sabira štete

-Olujno nevreme pogodilo je Srbiju i načinilo materijalnu štetu, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 15 ljudi. Usled oluje delovi Vojvodine i Beograda ostali su bez električne energije.

Zbog nevremena privremeno je juče bio zatvoren beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, a poteškoća je bilo i u funkcionisanju železničkog saobraćaja.

Desetoro ljudi, među kojima je bilo petoro dece, vatrogasci su spasili iz šume u Beočinu u naselju Dunav, a jedna žena je spasena u Begeču iz automobila. Iz čamca na koji je palo drvo na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu vatrogasci su spasili čoveka, dok su kragujevački vatrogasci-spasioci spasili tri osobe.

U Sremskoj Mitrovici jak vetar nosio je sve pred sobom, a nevreme je zahvatilo i Šabac, gde su rušeni krovovi, a crep koji je padao oštetio je automobile na ulici. Nevreme praćeno orkanskim udarima vetra pogodilo je i Beograd.

Jak vetar, praćen kišom, podigao je veliku prašinu, dok su sa terasa padali predmeti i saksije sa cvećem. Od siline udara vetra na Novom Beogradu se srušio i građevinski kran.

Kako je preneo RTS, u Novom Sadu je drvo palo na jednu devojčicu, a vetar je oborio muškarca sa skutera. Devojčica je zbrinuta na licu mesta i nakon zbrinjavanja dovezena na odeljenje dečije hirurgije u Dečijoj bolnici i nalazi se u svesnom i stabilnom stanju.

Nevreme je pogodilo i Kruševac gde je nekoliko ulica bilo pod vodom.

Oluja je sinoć zahvatila i Kragujevac, a došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom u naselju Petrovac, Stragari, Grošnica, Dragobraća. Ima i palog drveća, potvrdio je za RTS načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović.

Olujno nevreme praćeno jakim vetrom je zahvatilo i Čačak. Usled jačine, vetar je dizao crepove sa krovova i čupao drveće, a veći delovi grada ostali su bez električne energije.

Usled jačine vetra, na kolovoz oborena su stabla u Ulici Svetog Save i Bulevaru Vuka Karadžić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: