Podeli vest

Supstanca pronađena u nekoliko stotina uzoraka pijaće vode u Engleskoj kategorizovana je kao kancerogena od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Londonski “Gardijan” navodi da će ovaj potez povećati pritisak na britansku vladu da preduzme akciju protiv PFAS hemijskih supstanci koje se koriste u industriji i potrošačkim proizvodima širom sveta pedesetih godina prošlog veka.

Perfluorooktan sulfonska kiselina (PFOA) je jedna od 10.000 hemikalija u polifluoroalkil supstanci (PFAS) koje se koriste u širokom spektru proizvoda, od kozmetike do odeće i pakovanja hrane, kao i u industrijskim procesima ili u peni za gašenje požara.

PFOA i PFOS su uglavnom zabranjene, ali su se zadržale u životnoj sredini zbog otpornosti. Gomilaju se tokom vremena u ljudima i životinjama. Studije povezuju PFAS porodicu hemikalija sa kancerima, imunodeficitima, oštećenjima u reprodukciji, kao i u razvoju dece.

Nedavni izveštaj britanskog Inspektorata za vodu za piće (DVI) pokazuje da otprilike 12.000 uzoraka uzetih iz izvora vode za piće sadrži najmanje jedan PFAS neke vrste. Britanska vlada je optužena da odugovlači sa preduzimanjem mera protiv PFAS, u poređenju sa Evropskom unijom, koja razmatra strožu regulativu za svih više od 10.000 supstanci.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: